Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerns dilemma

Annons

Ett stjärnskott och en mångårig slitvarg. Där har vi regeringens två nya centerministrar, Annie Lööf och Lena Ek. Båda kommer att förstärka Alliansregeringen. Det är mer tveksamt om Annie Lööfs ministerpost är bra för Centerpartiet.

Det spekulerades som vanligt inför statsminister Reinfeldts utannonserade regeringsombildning i går. Men de som till äventyrs satsade pengar på vilka det gällde fick knappast igen insatsen. Lågoddsarna gick hem.

En liten överraskning kom i alla fall. Annie Lööf blir näringsminister och Lena Ek miljöminister. Annie Lööf tar över ett tungt ansvarsområde. Det visar att hon har stort förtroende. Däremot är näringspolitiken ingen publikfriare. Och Centerpartiet är i behov av en ledare som kan ropa ut den kommande nya politiken. Väljarna har små öron så här i mellanvalstider.

Det finns ett annat problem med näringsministerposten. Annie Lööf har uppdraget att förnya Centern – och så väljer hon att kliva i företrädaren Maud Olofssons fotspår. Det signalerar motsatsen till nytänkande.

Annie Lööf gör det inte lätt för sig. Det ska hon ha heder för. Jo, lite lättare hon på sin börda eftersom Anna-Karin Hatt får ta över energifrågorna. Lööf belönar sin konkurrent i partiledarvalet med rejäl dos riktigt tung politik. Bra för Lööfs ambitioner att ”extraknäcka” som partiledare och en skjuts uppåt i makthierarkin för Hatt. Allt är förlåtet.

Lena Ek blir miljöminister, hon som en gång förlorade mot Maud Olofsson i partiledarvalet 2001. Sedan dessa har hon samlat på sig en svårslagen cv som Europaparlamentariker med miljö som specialitet. Vore ministerposten en vanlig anställning så vore posten vikt för Lena Ek. Hon vet av egen erfarenhet att miljöfrågor i allra högsta grad är gränsöverskridande och kräver komplicerade internationella förhandlingar.

Miljön gjorde en gång Centerpartiet till ett 25-procentsparti. Annie Lööf har hittills pekat på de ”gröna frågorna” som den minst krokiga vägen för Centern att göra comeback bland väljarna. Hon valde bort den posten för egen del.

Annie Lööf har fördelat posterna i sitt lag taktiskt och statsminister Reinfeldts val av ny regering framstår som klokt. Frågan är hur smart detta ”kloka val” är för Centern.

Mer läsning

Annons