Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelbanor gör oss friskare

Fler cykelvägar och strövområden är mumma både för miljön och folkhälsan. Värt att komma ihåg för politikerna.

Annons

Örebro har gott om cykelvägar och fina rekreationsområden både nära centrum och i till exempel Karlslund. Men bra kan bli bättre. Vi behöver framför allt fler cykelbanor i centrala stan. Fortfarande får cyklisterna finna sig i att vara satta på undantag. Bilarna kommer först. Cykelbanor finns här och där men tar ibland lika plötsligt som oväntat slut, ofta just i den där korsningen som känns allt annat än säker. På paradgatan Drottninggatan är nya cyklar målade i asfalten så cyklisterna vet precis vart de ska ta vägen. Dessvärre kantas gatan också av bilparkeringar och ovarsamma bilister som slår upp dörrarna kan lätt golva förbipasserande cyklister. Det har hänt mer än en gång och det lär hända igen. Cykelbanan är helt enkelt för nära de parkerade bilarna.

Strövområdet mot Oset och Naturens hus är på väg att bli ännu en stolthet i stan. Utegym, pinfärska bryggor och stigar inbjuder till löpning, raska promenader och ett och annat styrkelyft. Borta är också de skumma buskagen som var särskilt skumma mörka höstkvällar. Ett tag var rondeller stadsplanerarnas förtjusning. Nu är det utegym. Det finns något sympatiskt med gymmen eftersom de inbjuder till såväl fysisk aktivitet som gemenskap. Så kan också parker fungera.

Alla som varit i Kina vet att det i parkerna där hela tiden pågår ett parallellt liv. Tidigt på mornarna är det gemensam gymnastik, kanske qigong, senare på dagen schack eller en stunds sömn på någon av parkbänkarna. Vårt klimat inbjuder förstås inte samma ständiga uteliv men en stor del av året kan vi hämta kraft i allas vårt gemensamma vardagsrum, naturen där runt knuten.

Folkhälsovetare inser också att satsningar på cykelstråk och utemiljö betalar sig. Det må inledningsvis kosta skattepengar men betalar det sig på sikt med råge. Vi får friskare medborgare. Sjukvården sparar pengar.

Mer läsning

Annons