Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då allting gick fel

Annons

Våren blir avgörande för Håkan Juholt. Många har sagt det förr, men nu kommer omdömet från en person som var ytterst ansvarig för valet av ny ledare för Socialdemokraterna. Det kommer att vara opinionsundersökningarna som snart fäller domen.

Håkan Bergman är S-riksdagsledamot från Örebro län och ledamot i partiets valberedning. I dagens NA ger han sin syn på den partiledare som han var med att lyfta fram. Håkan Bergman är öppet kritisk och självkritisk. Det är ovanligt av en socialdemokrat. Partiets tradition är att hålla striderna inom familjen.

Den traditionen är i och för sig bruten. Hyresbidragen fick skarp kritik av de egna. Håkan Juholt har dessutom fyllt det politiska luftrummet med snabba uttalande – som han tvingats ta tillbaka. Den karaktärsegenskapen har berikat svenska språket med ett nyord, att göra en ”juholtare”. Inget att vara direkt mallig över.

Det var flera saker som gick fel när Socialdemokraterna, utan tid till sin kontrollerade ordning, snabbt skulle skaka fram en ny partiledare när Mona Sahlin avgick efter förlustvalet. Värre kunde det inte bli, trodde många då. Men det blev det.

Den slutna valprocessen var en del av skulden till dagens kaos, säger Håkan Bergman. Partietiketten tillåter inte att en kandidat visar sitt intresse utan han eller hon ska snällt vänta på att någon annan föreslår. Det är som gamla tiders dansbana där flickor fogligt skulle vänta på att bli uppbjudna.

Denna stela formalism hämmade valberedningen, som enligt Håkan Bergman tvingades till att medla mellan olika grupperingar i partiet i stället för att jaga fram den mest lämpade kandidaten. Socialdemokraterna gick igenom skärselden och utgången ledde inte mot paradiset. Andra partier har lärt av denna dyrköpta läxa. Men det är klen tröst för socialdemokraterna som bevittnar ett fortsatt ras i opinionsmätningarna.

Vid tiden för partiledarvalet var det uppenbart att Socialdemokraternas politik, alltså själva vitsen med ett parti, inte höll ihop. För att baka om detta till en för väljarna aptitlig anrättning krävs mer än världens bästa partiledare.

Nu ska opinionsundersökningarna, som politiker ofta talar illa om, avgöra Håkan Juholts öde. För det finns inget alternativ.

Mer läsning

Annons