Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då blir skillnaderna små

”Lugn, vi tänker inte skrämmas”. Det är Socialdemokraternas strategi inför valet. Men skillnaderna i svensk politik blir för små.

Annons

Folk har vant sig vid lägre skatter. Folk har vant sig vid att de kan få göra avdrag för städhjälp. Folk har vant sig vid att fastighetsskatten har ersatts av en kommunal avgift. Och de som har förmögenheter har vant sig vid att förmögenhetsskatten är avskaffad.

Alltså tänker Socialdemokraterna behålla allt detta. Visserligen under protest. Visserligen med vissa modifieringar. Det går inte att vinna ett val på att slå mot medelklassen.

I den socialdemokratiska budgetmotionen sägs det även att partiet vill införa karriärtjänster för lärare. Är det någon mer som hör Jan Björklunds röst där någonstans i bakgrunden?

Det finns också skillnader. Socialdemokraterna vill förbättra villkoren för a-kassan. Men samtidigt sitter det en statlig utredning som ska se över a-kassan. Så beslutet om a-kassan kommer knappast att vara det första som tas efter en eventuell valseger i september 2014. Socialdemokraterna fattade ett beslut vid kongressen i april som innebär att kommunerna kan lägga in veto mot friskolor.

Men i en rad tunga frågor tar Socialdemokraterna helt enkelt över Alliansens politik.

Det kan liberaler glädja sig över. Men ändå kanske inte ...

För det måste finnas tydliga skillnader i politiken. Det är inte bra om de båda huvudalternativen blir för lika varandra.

På torsdagen presenterade Vänsterpartiet sitt budgetalternativ. Vänsterpartiet presenterar onekligen ett tydligare alternativ till regeringens politik. Till exempel förbud mot vinster i välfärden – och höjda skatter. ”Det går inte att bedriva en vänsterpolitik med högerns skattepolitik”, sade Vänsterpartiets talesperson Ulla Andersson i polemik med S. Men Vänsterpartiet är inte ett regeringsalternativ, mer än som en mindre koalitionspartner. Det är Socialdemokraterna som har huvudansvaret för att driva oppositionspolitik.

Mer läsning

Annons