Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då frodas antisemitismen

Här är några exempel på kommentarer till Stefan Löfvens vid det här laget riksbekanta inlägg om Mellanöstern på Facebook:

Annons

”Utrota alla judar”. ”Börjar nästan önska att Hitler fanns kvar”. ”Just nu vill jag ha tillbaka Hitler bara för att han dödade judar”.

Det är svårt att bedöma vem som döljer sig bakom en signatur på nätet. Men av allt att döma är det blandat mellan olika typer av människor. En del av kommentarerna publiceras med namn och bild på personen som skrivit. Andra är skrivna av signaturer som döljer sin verkliga identitet.

Kommentarerna ovan hör till de mest extrema. Men så finns också de stora konspirationsteorierna, som handlar om att judar skulle styra världen. Nazistiska grupperingar har för övrigt även pekat ut NA som en av de tidningar som skulle styras av den judiska världskonspirationen.

Israels politik ska granskas och ifrågasättas. Inte minst liberala tidningars ledarsidor har blivit mer och mer kritiska till Israel under de senaste åren. Men då handlar det om de som styr landet, de som beslutar om bosättningar och repressalier i de ockuperade områdena. Men judar som bor i Örebro, Stockholm eller Malmö ska inte ställas till svars för vad Israel gör. Inte ens de judar som är medborgare i Israel kan göras kollektivt ansvariga. Det finns till exempel israeliska organisationer som gör allt de kan för att väcka opinion mot ockupationen.

Men det är som om de gamla antisemitiska myterna ligger under ytan hela tiden. När konflikten i Mellanöstern flammar upp, som den nu har gjort i Gaza, blir det legitimt för en del människor att angripa judarna som grupp. De mest vulgära inläggen handlar om att judar borde utrotas. Öppet nazistiska organisationer talar om den judiska världskonspirationen. Men det finns också en ”finare” antisemitism som är dold bakom politiska ”analyser”, där Israels agerande jämställs med nazismen. Denna ”finare” antisemitism är minst lika farlig, just för att den inte låter fullt lika vulgär som kraven på att utrota judar.

Mer läsning

Annons