Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då vaknar rasismen på allvar!

Annons
Grov rasism. Den romska nationaldagen firas i Malmö. Rasismen mot romer har varit så grov och så utbredd att det vilar en tung bevisbörda på det svenska samhället.Arkivbild: Drago Prvluvoc/Scanpix

Om vi skriver om Islam eller muslimer, kommer det en och annan läsarkommentar med åsikter som gränsar till rasism. Om vi skriver om romer, kommer de öppet rasistiska kommentarerna. Då vaknar de som på allvar anser att vissa människor är mindre värda än andra. Inte för vad de gjort, utan för sin nationalitet.

Jag skrev på tisdagen en blogg om att vi verkar vara på väg att få en anti-romsk allians i Europa. En italiensk minister hyllar de räder som president Sarkozy i Frankrike har initierat. En del av läsarkommentarerna till bloggen är osedvanligt grova. De skulle kunna vara författade av den där österrikaren med löjlig mustasch som blev Tysklands ledare 1933. Det handlar alltså inte om någon ”mjukisrasism” av Sverigedemokratisk typ. Till exempel är det en läsare som tycker så här: ”Romer är ju tjuvar och vandaler, det ingår i deras DNA, så enkelt är det.”

Rasismen mot romer finns även i de ”finare salongerna”. En familj från Skellefteå råkade ut för ett överbokat plan, och missade sitt anslutningsflyg. Medan de andra passagerarna fick hjälp med hotell med mera, knuffades Skellefteå-familjen åt sidan när det var deras tur i kön, med repliken:

– Ni åker väl tredje klass, ni har inte samma rättigheter som andra. Ni zigenare är ju vana att flaxa omkring på folks skattepengar, håll er hemma i stället.

SAS bad så småningom om ursäkt och betalade 120 000 kronor i skadestånd.

Ja, det finns stora sociala problem bland romer.

Sannolikt är brottsligheten bland romer högre än bland ”genomsnittssvenskar”. Så brukar det vara i grupper som lever på marginalen. Sådant måste få diskuteras.

Men konstigt nog är det sällan som det förs en diskussion om att brottsligheten bland män är skyhög, jämfört med brottsligheten bland kvinnor. Sådant borde i så fall också diskuteras. Och det gäller inte bara våld mot kvinnor, om nu någon trodde det.

Enskilda romer har naturligtvis ett eget ansvar för vilket liv de väljer.

Men om det är allmänt accepterat att komma med rasistiska utfall mot romer – eller någon annan grupp – leder det till att människor fortsätter att leva i ett utanförskap.

Den som bara vräker ur sig att romer är en sämre sorts människor, är i själva verket inte särskilt intresserad av att minska brottsligheten bland romer. Det blir bara en bekräftelse på att ”vi” är bättre än ”dem”.

Vid en riksdag i Örebro år 1617 beslöts att landets alla ”tattare” och ”zigenare” skulle utvisas. Och andan från 1617 lever kvar.

Sverige tillämpade ett inreseförbud för romer, samtidigt som de nazistiska förbrytarna försökte utplåna alla romer. Nazisterna hade samma uppfattning som läsaren som citeras ovan. Fast det dröjde årtionden innan romerna som mördades av nazisterna fick upprättelse. De var ju mindre värda än andra.

Sverige förbjöd romska barn att gå i skolan – fram till 1959. Förbudet var i praktiken kvar långt in på 60-talet, eftersom lokala skolförvaltningar fortfarande sade nej till romska barn.

Tvångssterilisering av romer förekom fram till 1974.

Så om det finns en misstänksamhet mot myndigheter bland romer, är den berättigad.

Okej, låt oss nu säga att vi är bekymrade över romers brottslighet och allmänna utanförskap. Hur kommer vi bäst tillrätta med det? Genom att ständigt säga till romer att de är misstänkta bara genom sitt ursprung? Genom att säga att andra regler gäller för romer än för andra?

Rasismen har varit så grov och så utbredd, att det vilar en tung bevisbörda på det svenska samhället att visa att diskriminering inte accepteras.

”Ni åker väl tredje klass, ni har inte samma rättigheter som andra”, fick familjen från Skellefteå höra. Händelsen inträffade 2007.

Mer läsning

Annons