Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag för de värnlösa barnen

Barnen är vår framtid, heter det i högtidstalen. Därför ska vi ta hand om dem.

Annons

De ska må bra, vara trygga, få utbildning och utveckla sina talanger.

I de allra flesta fall är det så. Men dessvärre finns – även i vårt välmående samhälle – tusentals och åter tusentals barn som inte har det så bra som vi önskar och vill tro. De lever i familjer där minst en förälder är missbrukare. Eller med en ensamstående vårdnadshavare som har svårt att få ekonomin att räcka ens till det nödvändiga.

I går var det Värnlösa barns dag. Det är en minnesdag för alla barn i världen som är värnlösa och behöver hjälp. Denna dag bör lyftas till nya höjder i stället för att försvinna som en andhämtning mellan jul- och nyårsfirandena.

Ute i den stora världen är det oändligt många barn som far väldigt illa. Inte nog med att tusentals varje dag dör till följd av enkla sjukdomar som exempelvis diarré, vilket leder till uttorkning. De saknar mat för dagen. De tvingas till slavarbete eller prostitution. De förvägras skolgång. Och de riskerar många gånger sina liv bara genom att finnas till.

Nyligen mördades långt över 100 skolbarn i Peshawar i Pakistan av talibaner. IS-terroristerna dödar även barn när de utövar sin terror i Irak och Syrien. Syriens president Bashar al Assad bombar dagligen områden och bryr sig inte om vilka som träffas.

Kriget i Syrien har pågått i snart fyra år. 6,5 – 7 miljoner människor – minst hälften av dem barn – är på flykt utanför och inne i landet.

Så nog behövs det en dag som i dag då vi åtminstone kan skänka en tanke till de miljoner och åter miljoner barn som är värnlösa och som behöver hjälp. Barn som är oskyldiga offer för cyniska makthavare och samvetslösa terrorister.

Från vår horisont kan vi till exempel skänka pengar till de organisationer, som aktivt arbetar på fältet – både i andra länder och här hemmavid – för att förbättra barnens situation. Även ett litet belopp kan få stor betydelse. För någon.

Mer läsning

Annons