Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att avgå Reinfeldt

Annons
Dags att avgå. Statsminister Fredrik Reinfeldt borde fundera på att avgå, medan han ännu har en styrkeposition. BILD:HÅKAN EKEBACKE

Dags att avgå Fredrik Reinfeldt! Inte för att du har gjort ett dåligt jobb. Inte för att du har misslyckats med dina intentioner. Snarare tvärt om: Just för att du skapat de nya Moderaterna bör du fundera över hur länge du ska sitta kvar. Det handlar om att Moderaterna ska framstå som ”nya” även i nästa valrörelse.

DN:s förre politiske redaktör Niklas Ekdal och statsvetaren Jenny Madestam väcker frågan om statsministerns framtid i var sitt inlägg på hemsidan Newsmill.

Fråga en partiledare hur länge han eller hon tänker sitta kvar, så blir svaret ungefär så här:

– Så länge jag tycker det är roligt och så länge som jag har medlemmarnas förtroende.

Och Fredrik Reinfeldt har medlemmarnas förtroende. Han har även folkets förtroende. Det kanske är just då som det är bäst att avgå. Då framstår partiledarskiftet inte som ett tvång. Det sker utifrån en styrkeposition. Det finns dessutom en naturlig efterträdare i finansminister Anders Borg. Även Anders Borg har ett brett stöd inom Moderaterna och ett förtroende bland väljarna.

Vid valet 2006 var Alliansen och Fredrik Reinfeldt det fräscha alternativet till en socialdemokrati som framstod som utsliten av makten.

2010 var det annorlunda. Då var det den erfarne statsministern Fredrik Reinfeldt som stod mot Mona Sahlin.

Visserligen var Mona Sahlin en av landets politiska veteraner. Men som statsminister var hon oprövad. Och de rödgröna var en politisk kartell som var hopsnickrad av tvång, snarare än av vilja.

Om Fredrik Reinfeldt är statsministerkandidat även 2014 kommer han att framstå som ”den gamle” statsministern som står mot den relativt nyvalde Håkan Juholt. I dag framstår Socialdemokraternas politik som i bästa fall förvirrad. Men var inte så säker på att det är den bilden som gäller om tre år! Håkan Juholt kommer nog att kunna samla sina styrkor.

Den som ställer upp som statsministerkandidat år 2014 – och vinner – kan inte gärna avgå direkt efter valet. Så om det inte sker ett ledarskifte inom Moderaterna relativt snart kommer Reinfeldt att få sitta som partiledare i så där 12 eller 13 år innan han kan ägna sig åt något annat. Det är en lång tid, med tanke på den hårda press som det innebär att vara toppolitiker.

Medlemmarna i Moderaterna får ständigt budskapet: fortsätt att förnya politiken. Och vad kan vara en bättre symbol för förnyelse än ett partiledarskifte?

Så det skulle inte förvåna om vi får en ny statsminister de kommande åren.

Mer läsning

Annons