Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ge besked

Annons

Örebropolitiken går i väntans tider. Om tre veckor måste det vara klart med vilka som ska styra kommunen de närmaste tre åren. Socialdemokraterna är givna, men klarar sig inte på egen hand. En skräll vore om partiet gör upp med Moderaterna.

I veckan hade Miljöpartiet medlemsmöte. Budskapet därifrån var att MP inte fått något bud från valvinnaren Socialdemokraterna. Det borde ha funnits något om nya kommunstyrelseordförande Lena Baastad tänker sig en örebrovariant av ett rödgrönt styre. Miljöpartisten Fredrik Persson tipsade i stället om ett tänkbart samarbete mellan S och Moderaterna.

Hans tips måste rankas som mer kvalificerat än spekulationer från någon utanför politikernas innersta krets. Det påtvingade samregerandet sedan i höstas har förlupit i sämja. Det visar att attityder och språkbruk mellan motståndare kan förändras över natt. Någon omöjlighet är inte en koalition mellan S och M.

Socialdemokraternas Lena Baastad och Moderaternas Kent Persson visade på samsyn redan före höstens val. De betygade båda vikten av att Örebro blir en obyråkratisk kommun för att locka till sig företagssatsningar och därmed nya jobb. De är båda inne på rätt spår. Många studier visar att näringslivsklimatet är avgörande för att bekämpa arbetslösheten.

En stor koalition mellan S och M i Örebro skulle säkert fungera. Utbyggnaden av förskolan är alla överens om. Skatten och utförsäljningen Öbo är icke-frågor. Den heta striden om Rudbecksskolan lär bli till någon form av kompromiss, vem som än styr.

De små partierna kvar till oppositionen riskerar att marginaliseras. Men, de skulle kunna få större möjligheter att klargöra sin unika politiska ståndpunkter, om sådan finns, och slippa klämmas ihjäl i sällskap av jättar.

Kommunpolitiken är till sin natur mer pragmatisk än rikspolitiken. De skarpa ideologierna slipas av i den ständiga hanteringen av den praktiska vardagen. Men det ligger en fara i att politiska motståndare blir allt för vänliga gentemot varandra. Väljarna ställs i förlängningen utan val vilket kan leda till känslan att det inte spelar någon roll hur man röstar.

Nu gäller det att Socialdemokraterna bekänner färg snabbt. Väntans tider är över.

Mer läsning

Annons