Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att släppa taget

Annons

Var beredd att räkna med bråk i svensk politik den närmaste tiden. Den nyrustade socialdemokratin kommer att sätt till kraft på att hävda att de har en mycket bättre jobbpolitik än den nuvarande regeringen.

Det är här bråken kommer in, alla dessa kvoter som vill visa att det är fler eller färre som arbetar, och att sysselsättningen har ökat eller minskat. Det mesta går att sätta siffror på, och siffror har en särdeles tyngd i den politiska diskussionen. Vad siffrorna egentligen säger om läget i dag och framför allt om framtiden, är en annan femma.

I går besökte statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg ett ventilationsföretag i Enköping, ett sätt att ”lyfta jobbfrågan” för Alliansregeringens största parti. Det finns säkert fler skäl till besöket. Ett är helt klart att Socialdemokraterna är på gång att föra fram jobben som sin paradgren inför valet 2014.

Bättre förekomma än förekommas. Anders Borg har en stark ställning i regeringen och är Europamästare i att hålla ordning på statsfinanser. Trots guldglansen är han inte oomstridd blad sina egna. Ett antal interna kritiker framträdde i går (anonymt) i Dagens Industri och hävdade att regeringens starke man stoppar förslag för att utveckla näringspolitiken, den som ska ger fler jobb. Orsaken är att de kostar pengar och är riskfyllda.

Jobbskatteavdraget, som ska göra att fler vill arbeta mer, räcker inte. Sysselsättningsgraden har inte ökat i Sverige, den kvot som mäter andelen sysselsatta av den totala arbetskraften, säger kritikerna. Och Socialdemokraterna.

De har rätt. Den kvoten minskade kraftigt 2008, av kända skäl, och ligger nästan still sedan 2009. Det är ingen siffra som Reinfeldt och Borg citerar. De säger i stället att antalet sysselsatta ökat med 200 000 från 2006. Eller kanske att antalet ökade med 96 000 under föregående år. De har också rätt.

Båda har rätt. Så blir det alltid när siffror, kurvor och statistik blir slagord i den dynamiska och osäkra arbetsmarknadspolitiken.

Jobbpolitik måste handla om framtiden, om kvaliteten i skolan, om högre utbildning, om bättre förutsättningar för företag, om enklare vägar in till jobben, om andra skatter är jobbskatteavdraget. Med mera. Riskfyllda satsningar javisst. Men nödvändiga.

Mer läsning

Annons