Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ett nytt valsystem

Åtta partier ställde upp i kommunvalet i Örebro. Men det är två andra storheter som visat sin verkliga makt i årets valrörelse: valsystemet och väljarna.

Annons

Efter en vecka av heta utspel i Örebro ägnar politikerna helgen åt att kontemplera resultatet En sak har alla partier lärt sig; det är vådligt att gå ut med tvärsäkra påståenden innan allt är riktigt, riktigt klart.

Enligt uppgift så skiljer det en, kanske två röster i en av kommunvalets valkretsar, alltså de delar av kommunen som har ett visst antal mandat att fördela. En röst har gjort att Socialdemokraterna vunnit ett mandat från Folkpartiet och därmed gjort en förlorare till vinnare - och tvärtom.

Resultatet i Örebro visar med tydlighet att det svenska valsystemet haltar. Koalitionen i Örebro har fått 2 469 röster fler än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Ändå får de ett mandat mindre. Det strider mot förnuft och den allmänna känslan för rättvisa, oavsett vilken politisk tillhörighet man har.

En matematikprofessor har plötsligt blivit kändis. Svante Linusson är expert på valmatematiken. Han varnade redan på valdagen för att mandatfördelningen inte skulle stå i proportion till röstfördelningen. Örebro ett tydligt exempel på denna demokratiska hälta.

Det står alldeles klart att valsystemet måste reformeras för att inte tappa legitimitet. Sverige ska ha ett proportionerligt valsystem. Är lösningen fler utjämningsmandat eller ändrad valkretsindelning, så är det smärtfria lösningar. Det enda priset är något svagare geografisk anknytning.

På något sätt kommer sju partier i Örebro att göra upp om hur kommunen ska styras.

Det är möjligt att någon överklagar rösträkningen. Det finns 33 röster som inte är blanka och som bedömts som ogiltiga. Kanske någon av dem till slut avgör Örebrovalet.

Mer läsning

Annons