Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för färre poliser?

Annons

Antalet poliser blir fler. Kostnaden har ökat med 40 procent under 2000-talet. i Örebro län har antalet poliser per invånare ökat med 16 procent.

Men vart går alla dessa miljarder? Dagens Nyheter har avslöjat att polisen struntar i akuta utryckningar och att statistiken förvanskas för att den ska se snyggare ut. När polisen lägger ner ett ärende registreras brottet som uppklarat. Ekot kunde här om dagen avslöja att en polischef hellre ägnade tid åt att jaga en källa till en tidningsartikel än att rätta till missförhållanden inom den egna organisationen.

Polisen har blivit en institution som alla omhuldar. Hur ska vi göra för att människor ska känna sig tryggare? Fler poliser! Hur ska vi göra för att klara upp fler bostadsinbrott? Fler poliser! Hur ska vi göra för att minska antalet gatuslagsmål? Fler poliser!

Och fler poliser har det blivit. Resultaten är mer tveksamma. Enligt DN:s granskning har antalet brott där det finns en misstänkt gärningsman varit konstant under tio år. Hela ökningen av ”uppklarade brott” består av polisens eget fiffel med statistik.

Naturligtvis finns det många poliser som gör ett ypperligt arbete. Men för andra verkar myndigheten snarast fungera som en löneutbetalare som inte kräver några motprestationer. Det är i alltför hög utsträckning statistik, snarare än riktiga brottslingar som polisen jagar.

Forskare vid Linnéuniversitet har granskat om det finns något samband mellan fler poliser och antalet brott. Deras svar är att sambandet är oklart. Eller rättare sagt: det spretar åt olika håll.

Det finns inget samband mellan antalet poliser och dödligt våld, antal rån eller hur många bilar som stjäls. Däremot tycks bostadsinbrotten minska när antalet poliser ökar. Fler poliser verkar också leda till att fler narkotikabrott upptäcks.

Bristerna inom polisen är ingenting nytt. Det är en fråga som har diskuterats år efter år. Men det är klart, om staten ökar anslagen – och polisen tillåts fortsätta arbeta ”som den alltid gjort”. Ja, då vräker skattebetalarna miljarder över ett polisväsende som tacksamt tar emot – och inte gärna genomför några effektiviseringar.

Riksdagens budskap till polisen borde vara kristallklart: Antingen effektivisera organisationen. Eller också kan finansminister Anders Borg få öka marginalerna i statens finanser genom skära i polisens verksamhet, till exempel kan poliser som ägnar sig åt att förvanska statistik rationaliseras bort.

Mer läsning

Annons