Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för partier att vakna

Ungas ointresse för att engagera sig partipolitiskt är ett stort problem för enskilda partier, men riskerar också att urholka det demokratiska systemet. Står vi inför en demokratisk kris?

Annons

”Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”

Synen på ungdomar tycks inte ha förändrats särskilt mycket under de nästan 2400 år som har förflutit sedan den grekiske filosofen Sokrates beskrev sin tids ungdomar.

I takt med en stigande ungdomsarbetslöshet ansluter nu allt fler till skaran som helt krasst beskriver unga – som grupp – som lata. Tidningen Dagens Samhälle visar dessutom i veckans nummer att medlemstalen i ungdomspartierna rasar i rask takt. Så inte nog med att de är lata och ohövliga, de är oengagerade också!

Mellan åren 2010 och 2011 tappade ungdomsförbunden i snitt 19 procent av sina medlemmar. På elva år har dessa plantskolor, med undantag för Moderaternas ungdomsförbund, halverats.

Det är i förlängningen att betrakta som ett demokratiproblem: allt färre är med och bestämmer allt mer. Men är det ungdomar som ska belastas för det?

Definitivt inte, var Örebroprofessorn Erik Amnås svar på den frågan på ett seminarium anordnat av Ideell Arena under tisdagen. Han har i en av världens största ungdomsundersökningar inte sett någonting som tyder på att ungas engagemang har minskat. Alltså: unga är lika engagerade som tidigare men färre väljer att kanalisera det partipolitiskt.

Så Sokrates iakttagelser i all ära, men kanske är det dags för partierna att dra fram den slitna gamla frasen ”det är inte fel på dig, det är mig det är fel på”?

Mer läsning

Annons