Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för skatt på socker

Annons

Hunger, törst och sexualdrift är de starkaste mänskliga drivkrafterna. Alla har ett syfte – överlevnad, för individen och för arten.

En mätt mage signalerar till hjärnan att slappna av. Faran är över på ett tag och kroppen har fått kraft nog att jaga efter nästa måltid.

En människa som gör av med lika många kalorier som den tillför, håller vikten. Annars blir vi feta. Fetma är i dag ett av de största hoten mot folkhälsan världen över.

I Stockholm pågår nu en internationell fetmakonferens. Några studier visar att den globala fetmaepidemin har stannat av. En del forskare söker förklaringar i att budskapen om fetmans farligheter har gått hem, människor är mer uppmärksamma på vad de stoppar i sig, och rör sig mer.

I dag finns en miljard överviktiga, varav 300 miljoner räknas som feta enligt FN-statistik. En gång var tjocka magar ett tecken på rikedom, numera är det tvärtom. Det är de fattiga i USA, Östeuropa och Storbritannien som blir allt tjockare. Mat med mättade fetter och socker är billigt jämfört med nyttiga föda.

För vissa länder är fetman nationella trauman. I Samoa är tre av fyra invånare i de centrala delarna i denna ö-republik i Stilla havet feta. Den traditionella födan på de paradisiska Söderhavsöarna har ersatts av importerad skräpmat. Utvecklingen, som här inte går framåt, har slagit ut de gamla grödorna och fisket. Resultatet blir feta människor som drabbas av en rad sjukdomar. Hela nationens välstånd och framtid äventyras.

De mest oskyddade individerna är barn. I länder med slanka människor som Kina och Thailand växer andelen överviktiga barn snabbt. I USA gick ledningen för försvarsmakten ut tidigare i år och varnade för att rekryteringen av soldater är i fara. Pojkarna håller helt enkelt inte måtten längre.

I Sverige är var tionde invånare fet. Vi har ändå fördelen gentemot andra, fattiga länder, att kunna kontrollera situationen. Det finns en rad åtgärder att sätta in. Förutom allmän upplysning, är idrotten och hälsoundervisningen i skolan viktiga medel att ge barnen möjligheter att verka för sitt eget välbefinnande.

Lägg också på skatt på fet och sockerrik föda, precis som vi hårdbeskattar andra hot mot folkhälsan som alkohol och tobak.

Mer läsning

Annons