Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags kvotera in de griniga

HQ Banks osunda affärer följer ett mönster. Samma mentalitet låg bakom finanskraschen i USA. Att vi aldrig lär oss.

Annons
Kraschad. Det som hänt i HQ Bank har hänt förr. Finanskraschen i USA för några år sedan orsakades av samma mentalitet hos vissa banker. arkivbild. Maja Suslin/Scanpix

Skandalen i HQ Bank rullar vidare. Månader av misstankar och spekulationer finns nu svart på vitt på Finansinspektionens hemsida. De ansvariga på HQ Bank hukar för anstormningen från bedragna människor, anställda, aktieägare och alla andra som svikits av dessa före detta stöttepelare i samhället.

HQ Bank byggde sig ett korthus som rasat. De ansvariga, eller de som antas vara ansvariga, dras nu ut från de diskreta styrelserummen. Ekobrottsmyndigheten har på eget initiativ inlett en granskning. Några konkreta brottrubriceringar finns ännu inte. Föreningen Aktiespararna och andra ägare talar om att utkräva skadestånd av styrelsen, som i sin tur slår tillbaka.

HQ Bank kollapsade som följd av ett upplägg med fräcka affärer som skulle ge banken massor av pengar för egen del. Nu visar det sig att den så kallade tradingportföljen varit kraftigt övervärderad. De smarta uppläggen var inte så smarta när verkligheten kom i fatt.

Det ligger nära att jämföra med finanskraschen i USA. Där satte sig finansakrobaterna över gamla tråkiga bankdygder som strikta regler, sträng kreditprövning och allmänt grinig försiktighet. Värdepapper och skulder knådades om och såldes vidare, om och om igen. Som vi alla vet sprack bubblan med en smäll och med förödande konsekvenser för hela världsekonomin.

I USA blev många varse konsekvenserna av allt för fantasifulla banker. Den före detta amerikanske riksbankschefen Paul Volcker har ett förslag som mals fram och tillbaka i det amerikanska politiska systemet. Tanken är stoppa just de affärer som kraschade USA-banker och fällde svenska HQ Bank.

Förslaget, som kallas Volckerplanen, går ut på att reglera bankernas möjligheter att gör egna affärer. För HQ Bank är det just affärerna för egen vinning, tradingportföljen, som fick det att snurra – och sedan ta tvärstopp.

I början av 90-talet fick skattebetalarna gå in och rädda det svenska banksystemet. De glada finansdagarna i början av årtiondet slutade med en rejäl baksmälla. Sverige hade inget val, ett land måste ha pålitliga banker.

Utan stabila banker vacklar all annan ekonomisk verksamhet. Bankerna lånar in pengar från såna som dig och mig och lånar ut till företag som vill satsa. Jag väljer att sätta mina pengar på banken eftersom jag litar på att de är i gott förvar. Förtroendet belönas med lite ränta, med betoning på lite i dessa dagar. Därmed inte sagt att vanliga bankkunder ska vara underdåniga. Tvärtom. Det finns all anledning att vara båda krävande och otrogen i detta affärsförhållande.

Det märkliga med HQ Bank är att de ansvariga gjort sig skyldig till samma sorts spekulativa affärer som fällt banker tidigare. Det verkar som minnet suddas ut hos vissa. Det krävs bara ett minimum av amatörpsykologi för att förundras över hur dessa dessa män, och en och annan kvinna, blivit så till den milda grad bedårade av sina egna genialiska och djärva upplägg, att allt kritiskt tänkande farit sin kos.

Något motstånd verkade det inte ha funnits hos HQ Bank. Förmågan att förtränga verkar ha förpassat alla kritiska frågor till nåt skrymsle långt in i hjärnans mindre aktiva delar.

Banker skulle må bra att kvotera in minst en grinig typ i sina styrelser, man eller kvinna.

Mer läsning

Annons