Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags öka temperaturen

Annons

Växlande molnighet, lätt bris och 27 grader varmt. Så ser måndagens väderleksprognos ut för badorten Cancún i Mexiko. I Örebro ska det bli strålande sol, lätt bris och minus sju grader.

November har hittills varit ovanligt kall och snörik. Det är en normal variation enligt SMHI och beror på kraftmätningen mellan lågtryck och högtryck.

I dag öppnar FN-toppmötet om klimatet i Cancún, ett möte som redan på förhand är uträknat av många. Köpenhamnsmöte för ett år sedan, med samma uppdrag, blev ett politiskt fiasko. Alla höga förväntningar om krafttag och bindande överenskommelser kom på skam. Världens ledare blottade sin oenighet och for hem utan resultat.

Inför Cancún verkar många ha intagit den traditionella gnällbältesattityden att ”det går aldrig”. Och visst är det sant; vill man inte så går det inte.

Människor bedömer omvärlden genom sina sinnen. För oss här just nu, med mössan hårt nerdragen, är det svårt att tro att 2010 är det varmaste året sedan 1800-talet. Det handlar om hela klotets medeltemperatur. Temperatursiffrorna är ytterst konkreta, men samtidigt abstrakta eftersom de gäller medelvärden. Det är de enskilda översvämningskatastroferna som vittnar om dramatiken i denna krypande förändring. Och Sverige tillhör än så länge en förskonad del av världen. Men det är en tidsfråga.

Cancún blir ett mellanårsmöte, utan statschefer närvarande. Kina och USA kommer inte att drabba samma som i Köpenhamn, de länder som står för 40 procent av de globala utsläppen av koldioxid. Det är möjligt att detta möte kan bli mer konstruktivt eftersom prestigen minskar något. Låt oss hoppas.

Den naturliga ledaren för denna globala process är USA: s president. Nu är den politiska trenden motsatt. Det republikanska partiet har stoppat nya energilagar. Barack Obama har en övermäktig fiende på hemmaplan i politiker som hävdar att alla larmrapporter om klimatet bara är bluff.

Sverige måste agera inom EU. EU står i detta sammanhang för en väg bort från storpolitiska låsningar. Klimathotet har en god sida – det slår mot alla. Den rika världen har alltså all anledning att stötta de fattiga. Dags att öka temperaturen – i förhandlingen.

Mer läsning

Annons