Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig stämning i Rosenbad

Just nu råder förvirring i det rödgröna lägret. Vad ska väljarna rösta på egentligen den 22 mars?

Annons

När statsminister Stefan Löfven förklarade att regeringen tänker utlysa nyval i slutet av december, såg valet ut att bli en kraftmätning mellan två budgetalternativ. Alliansens budget hade vunnit i riksdagen. En budget som är en fortsättning på Alliansregeringens politik, till exempel med oförändrade jobbskatteavdrag, möjligheter till rut-avdrag och sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle söka stöd för en budget som urholkar jobbskatteavdragen, begränsar rut-avdragen och avvecklar sänkningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar, för att få råd med andra satsningar. Så långt verkade allt logiskt.

Men här om dagen ändrade Stefan Löfven spelreglerna. Visserligen råkar Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitta i samma regering. Men de går till val som två olika partier och de rödgrönas budget är, enligt Stefan Löfven, ”överspelad”.

Före valet i september var det en och annan kommentator som förutsåg att Alliansen skulle avlida, som en följd av valresultatet. Och kanske är det just därför som allianspartierna markerar tuffare än någonsin att de agerar gemensamt. När statsminister Stefan Löfven kallade till överläggningar gick de fyra partiernas ledare gemensamt till Rosenbad. Och de sade ungefär samma sak.

Inför valet kommer vi att se ett gemensamt valmanifest för Alliansen. Men grunden finns redan där – i form av den budget som riksdagen har röstat ja till.

Inför valet i september fanns en osäkerhet om vilken politik De rödgröna ville föra, eftersom vi inte visste vilka partier som skulle sitta i regeringen – låt vara att vi kunde ana att det skulle bli S och MP.

Men nu är frågan om ens Stefan Löfven själv vet vilken politik han ska gå till val på. Uppenbarligen finns det starka krafter inom S som är emot att S och MP ska agera gemensamt i valrörelsen. Och då måste Stefan Löfven distansera sig från Miljöpartiet. Det verkar råda dålig stämning i Rosenbad.

Mer läsning

Annons