Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dämpad tillväxt dämpar löften

Det går inte så bra för Sverige. Tillväxten under andra kvartalet i år blev lägre än förväntat. Företagens export drar ner ökningstakten.

Annons

Jämfört med andra kvartalet förra året ökade tillväxten i år med 1,9 procent, men i relation till det svaga första kvartalet i år var tillväxten bara 0,2 procent. Det som bidrog till att det ändå blev en tillväxt var att hushållen fortsätter att konsumera.

Framför allt är det hushållens investeringar i bostäder som håller siffrorna uppe. Det är inte så konstigt. NA visade i går att priserna på lägenheter är väsentligt högre i Örebro än i exempelvis Västerås. Så blir det i attraktiva kommuner med stark inflyttning och där det råder brist på både hyres- och bostadsrättslägenheter.

Ja, det gäller inte bara i större och attraktiva kommuner. Bostadsbyggandet är alltför lågt i hela landet, vilket driver upp priserna och därmed hushållens skulder, vilket i högsta grad oroar Riksbanken.

Den efterlängtade och länge omtalade kraftigare tillväxten tycks dröja. Det beror på att konjunkturen i Europa ännu inte har hämtat sig efter den senaste finans- och eurokrisen. I Tyskland, den europeiska ekonomins draglok, finns nu tecken på en sviktande tillväxt.

Det är naturligtvis ett orosmoln för svensk ekonomi som är så starkt beroende av en framgångsrik export. Större delen av den svenska exporten går till EU-länder och innan det på allvar vänder där lär tillväxten här hemma vara begränsad.

Hur detta kommer att påverka valrörelsen återstår att se. För dagens opposition tycks den dämpade tillväxten inte bli något problem. På den kanten utlovas skattehöjningar som ska bekosta löftena. Allianspartierna däremot får måhända ett sent genomslag för sitt mantra: ordning och reda i finanserna och att allt ska finansieras ”krona för krona”.

Det klokaste väljarna kan göra inför valet är att vara på sin vakt mot och försöka värdera partiernas löften i förhållande till den verklighet som råder och som reellt styr – och styrs av – globala ekonomiska rörelser.

Mer läsning

Annons