Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför borde Saudiarabien inte få köpa svenska vapen

Saudiarabien är inte bara en diktatur, utan också en källa till de idéer som styr IS. Det måste påverka vår inställning till vapenexport till landet.

Annons

Inom Socialdemokraterna växer nu opinionen mot vapenexport till Saudiarabien. Enligt Ekot ska frågan tas upp i verkställande utskottet den kommande veckan. Men det ligger nära till hands att regeringen väntar med ett besked tills vapenexportutredningen lägger fram sitt betänkande i april.

I svensk politik har framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna stått för en pragmatisk inställning till vapenexport. Gärna lite fler jobb i Karlskoga, även om den som köper vapnen inte är riktigt rumsren.

Carl Bildt sade någon gång att hela världen inte ser ut som i Skövde. Saudiarabien är en familjediktatur som avrättade 87 personer under förra året. Oftast är avrättningsmetoden halshuggning med svärd.

Samtidigt som den saudiarabiska staten gärna avrättar människor offentligt, kan människor som filmar avrättningarna åka fast för att ha skadat kungarikets rykte. Staten säger alltså att det är rätt att hugga huvudet av folk. Och staten skäms över att det blir känt i utländska medier hur avrättningarna går till.

Saudiarabien fördömde terrorattacken mot tidningen Charlie Hebdo. Men bloggaren Raif Badawi har dömts till 1000 piskrapp för att han drivit en blogg med krav på demokratiska reformer.

Även om det skett vissa reformer i Saudiarabien, är de långt ifrån tillräckliga. Landet är fortfarande en järnhård familjediktatur. I ett sådant samhälle kommer det förr eller senare att explodera av folkligt missnöje. Saudiarabien behöver reformer för sin egen skull.

Så länge landet är en familjediktatur borde landet inte få köpa svenska vapen, även om det skulle drabba svenska jobb och även om landet sannolikt skulle kunna köpa dessa vapen någon annanstans. Och det vore välkommet om även Socialdemokraterna kommer till den slutsatsen.

Mer läsning

Annons