Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kommer tiggare till Örebro

Annons
Illustration: tecknar-Olle

De har lärt sig att säga ”hej”, när de sitter med en liten kopp framför sig på gatorna i Örebro. Många av tiggarna är romer från Rumänien. Men de borde inte få vara här skrev Rumäniens ambassadör i Sverige, Răduţa Matache, i en debattartikel i Dagens Nyheter den 12 februari. Hon uppmanade Sverige att förbjuda tiggeriet.

Sedan beskrev hon vilka stora insatser den rumänska staten gör för att integrera romerna. Hon skrev att det finns ”en omfattande plan”. Hon skrev att alla som är ”anställda, pensionerade, arbetslösa, studenter eller minderåriga” har rätt till ett sjukförsäkringskort. Och hon berättade att det finns tre ledamöter i det rumänska parlamentet som hör till den romska folkgruppen.

Det lät ju intressant. Vi kanske skulle studera det rumänska exemplet. Sagt och gjort. Jag gick vidare och tittade på en rapport från European Roma Rights Centre i Budapest, en väl ansedd organisation som granskar hur romer har det i världens länder.

Men när jag läser rapporten från European Roma Rights center om romer i Rumänien, verkar det vara ett helt annat land om jag jämför med den glättiga beskrivningen som ambassadör Răduţa Matache ger.

Bara 52 procent av romerna i Rumänien har tillgång till hälsoförsäkring. Ambassadören hävdar att det är så gott som alla.

Utbildningsnivån bland romer är betydligt lägre än för genomsnittsrumänen. 25 procent av dem som är över 16 kan inte läsa eller skriva.

I skolor med många romer sjunker kvaliteten. Lärarna har sämre utbildning. Lokalerna är sämre. Och skolor med många romer har sämre tillgång till exempelvis laboratorier och datorer.

Vi kan uppröras över att romer bor i hembyggda skjul mitt i vintern i Örebro eller Stockholm. Men många romer i Rumänien bor också i ett juridiskt ingenmansland. En myndighet kan bestämma att de ska tvångsförflyttas. Och då tvångsförflyttas de inte till bättre bostäder, utan till sämre. Enligt European Roma Rights Centre sker sådan tvångsförflyttningar ofta till soptippar eller platser för industriellt avfall. Alltså en deportering som snarare syftar till att få undan romerna från bebyggt område än att integrera dem.

Det blev ju lite obehagligt för Rumäniens ambassadör när det visade sig att en rumänsk kvinna skulle få betala till en svensk akutmottagning efter ett missfall. Så ambassadören ryckte ut och sade att rumänska myndigheter kommit fram till att kvinnan omfattas av Rumäniens hälsoförsäkring. Sedan skrev hon en debattartikel där hon skröt över vad Rumänien gör för att integrera romer. Men det krävs inte något längre researcharbete för att få fram en helt annan – och mer realistisk bild.

Om rumänska myndigheter verkligen anstränger sig för att integrera romer framstår det som obegripligt att tiggare kommer till Örebro. Men om rapporten från European Roma Rights Centre ger en korrekt bild blir det logiskt att vi har tiggare i Örebro. Tiggare som lever i misär, med våra mått mätt. Men de har det ändå bättre än i Rumänien. Ambassadören borde skämmas – både över sitt eget agerande och för sitt land!

Mer läsning

Annons