Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska rasistisk lärare kunna jobba kvar

En lärare i Örebro är med i styrelsen för "Nordisk alternativhöger". Nu talar vi om en rörelse som får de officiella Sverigedemokraterna att framstå som rena rama mjukisarna. En rörelse som visserligen förpackar sitt budskap prydligt, men vars ståndpunkter ändå är öppet rasistiska.

Annons
Det är lagen som gäller, inte vad vi finner osympatiskt eller avskyvärt.

Alla mina känslor, hela min själ, säger att "den personen borde få sparken". Hur ska läraren bemöta en judisk elev? En elev från ett land i Afrika? Eller en elev från som på något annat sätt inte passar in i hans "idealbild" av hur människor ser ut.

Men det är inte mina känslor som ska styra detta! Det är lagen! Och då handlar det om hur han sköter sig de timmar som han är på arbetsplatsen. Möjligen kan det också ha betydelse hur han bemöter elever och deras familjer utanför arbetstid.

Men det är inte mina känslor som ska styra detta! Det är lagen! Och då handlar det om hur han sköter sig de timmar som han är på arbetsplatsen. Det kan också ha betydelse hur han bemöter elever och deras familjer utanför arbetstid. Om han uttrycker sig föraktfullt mot en elev eller dennes familj utanför arbetstid kan det också påverka hans förtroende som lärare. Men inom ramen för det så har han rätt att fortsätta verka – både som lärare och som styrelsemedlem i en organisation som nästan alla av oss finner osympatisk, för att inte säga avskyvärd.

Han har skyldighet att följa skolans läroplan. I det ingår sådant som att tala om vikten av demokrati, om människors lika värde och att avvisa rasistiskt dravel! Om han ser att en elev uttrycker sig rasistiskt eller kränkande mot en annan elev, så har han skyldighet att ingripa. Skyldighet! Står han passiv begår han ett övergrepp! Om det ständigt är andra lärare som måste ingripa i sådana situationer, så finns det skäl att ifrågasätta hans anställning.

Så det finns anledning att mana till försiktighet i sådana här fall – där många av oss spontant skulle skrika att den berörda personen borde få sparken.

Så det finns anledning att mana till försiktighet i sådana här fall – där många av oss spontant skulle skrika att den berörda personen borde få sparken. I Sverige är åsiktsfriheten ovanligt generös, till skillnad från vad högerextrema grupper brukar hävda. I flera europeiska länder är det till exempel en kriminella handling att förneka Förintelsen. Så icke i Sverige. Menar vi allvar med detta kan vi inte avskeda människor till höger och vänster för att vi finner deras idéer avskyvärda.

En annan lärare kan mycket väl gå till en frikyrka där evolutionsläran står lågt i kurs. Men så länge läraren undervisar är det läroplanen som gäller: Evolutionsläran, således. Sköter läraren sitt uppdrag, så är medlemskap i en frikyrklig rörelse som ogillar evolutionsläran okej.

Om hemsidan skriver sådant som är "hets mot folkgrupp" så finns det en rättsordning för att ta itu med sådant. I den rättsordningen ingår inte att avskeda läraren, utan att granska innehållet på hemsidan och ställa de ansvariga för eventuellt olagligt material till svars.

När personen ansluter sig till en rörelse som "Nordisk alternativhöger" så närmar vi oss yttrandefrihetens gränser. Det är en rörelse som gärna länkar till rörelser som inte ens försöker dölja att de är nazister. Om hemsidan skriver sådant som är "hets mot folkgrupp" så finns det en rättsordning för att ta itu med sådant. I den rättsordningen ingår inte att avskeda läraren, utan att granska innehållet på hemsidan och ställa de ansvariga för eventuellt olagligt material till svars.

Mer läsning

Annons