Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför skriver vi om tiggare

Ja, du har all rätt att vara irriterad över tiggarna som finns i Örebro. Inte bara i Örebro förresten. Numera finns de även på små orter.

Annons
Vi som gjort reportagen. Filip Erlind, fotograf, Evelyn Schreiber, ledarskribent, Lars Ströman, politisk redaktör, Aaron Israelson, frilansjournalist.

De sitter med en kopp framför sig och ber om pengar. Eller så agerar de tidningsförsäljare. En del av dem kan vara rätt påstridiga. Sådant är utan tvekan irriterande. Det här är något som människor talar om vid fikaborden. Det är viktigt att skriva om det, att spegla vad det handlar om.

För hur irriterad jag än kan vara över att återigen se en tiggare som tittar vädjande i mina ögon, när jag går in för att handla mat, så måste vi också förstå vilka de är.

Under några dagar har vi på NA:s ledarredaktion lagt det mesta av rutinarbetet åt sidan för att ägna oss åt tiggarna. Till vår hjälp har vi haft frilansjournalisten Aaron Israelson. Han har fram tills nu varit chefredaktör för Faktum, en tidning som säljs av hemlösa i Göteborg och Götaland. Han talar rumänska och hans nästa projekt är att starta en tidning för hemlösa i Rumänien.

Vi har gett oss ut på stan för att prata med tiggarna. Vi har hälsat på där de bor i sina bilar. Flera av dem har utan att tveka det minsta berättat om sina liv och hur de har kommit till Örebro. Men vi har också mött tiggare som inte vill vara med. Den vanligaste förklaringen: De vill inte att släktingar och vänner i Rumänien ska se vad de gör.

Vi alla vet varför de kommer hit: De lever i fattigdom. De utsätts för systematisk diskriminering i sina hemländer. Oftast är de från Rumänen eller Bulgarien. I Rumänien kan romska familjer på oklara grunder vräkas från sina bostäder. En konkret orsak till att många har kommit hit är översvämningarna i Rumänien 2013. Många familjer förlorade allt.

Sannolikt har Rumänien en romsk befolkning på 1,9 miljoner människor (Europarådets uppskattning). Men vid folkräkningen 2011 var det 621 573 personer som svarade att de var romer. Förklaring: Människor drar sig för att säga att de är romer, eftersom de vet vad det för med sig.

Har du blivit deporterad från en hyggligt fungerande bostad till en soptipp i Rumänien, kan det vara bättre att sova i en bil i Örebro och sitta med en kopp utanför Krämaren eller Ica Maxi.

Jag säger igen: Du har all rätt att vara irriterad. Rumänien borde ta hand om sina egna medborgare. Tiggarna borde inte behöva sitta här. Men oavsett vad vi tycker, så finns de nu här. Deras dröm om livet är inte att sitta med en kopp utanför en butik i Örebro. Men det är ändå lite bättre än hemma i Rumänien.

Vi ska ge det rätt proportioner. Enligt en uppskattning finns det nu ungefär 4 000 tiggare i 220 kommuner. Enligt en mätning som gjordes 2013 indikerar att det finns 764 000 alkoholister i Sverige. Bara för att nämna ett exempel. Men tiggarna syns. De är en del av gatubilden. Och människor blir med all rätt irriterade. Därför kommer vi under tre dagar att spegla tiggarnas liv. Och vi kommer att försöka peka på åtgärder för en förändring.

Tre timmar som tiggare i Örebro. NA:s ledarskribent Evelyn Schreiber fick tips från en av tiggarna om hur hon ska bära sig åt.

Text och NA-tv på måndag:

Mer läsning

Annons