Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darth Vader, Laxå och TTIP

Ska det bli något frihandelsavtal med USA? Då är det nog bra om EU-ländernas regeringar pratar med sina medborgare om det.

Annons

I går inleddes ett möte med EU:s stats- och regeringschefer. En av punkterna är de pågående förhandlingarna med USA om ett avtal för frihandel och investeringar – förkortat TTIP. EU-kommissionen har ett önskemål som faktiskt är rätt blygsamt.

När nu den ena skräckskildringen efter den andra sprids om vad förhandlingarna handlar om, kanske det är bra om medlemsländerna pratar med sina medborgare om vad de håller på med.

Skräckskildringarna handlar om allt från att Europa skulle översvämmas av hormonbiffar till att amerikanska företag skulle få bestämma över äldrevården i Askersund. Det är lika fantasifullt som att påstå att Darth Vader har beordrat en invasion av Laxå.

Det är inte problemfritt att knyta två stora marknader till varandra. Det är olika traditioner, olika lagar och olika politiska förutsättningar. Hade det varit enkelt så hade förhandlingarna varit klara nu. Men skräckskildringarna om hormonbiffar och amerikanska företag i äldreomsorgen är fel. Det ligger ingenting i detta. Och det finns dokumentation som visar det.

Det är en närmast hopplös uppgift för EU-kommissionären Cecilia Malmström att resa runt i varenda medlemsland och försöka bemöta dessa myter. De regeringar som enhälligt gett henne ett uppdrag att förhandla med USA måste rimligtvis stå för det.

I Sverige har Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt nu klagat över att regeringar uppmanas att göra ”propaganda” för TTIP. Ja, vem sysslar med propaganda? De som påstår att amerikanska företag ska bestämma över äldrevården i Lindesberg – eller de som sakligt talar om att den typen av offentlig service inte ingår i mandatet?

Den bistra sanningen är att kalabaliken kring TTIP handlar om ren USA-fientlighet. När hörde du Jonas Sjöstedt säga något om det färdigförhandlade avtalet mellan EU och Kanada?

Mer läsning

Annons