Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De famlade i blindo

Annons

Det skulle ju bli så bra när ett bemanningsföretag tog över ansvaret för vikarier i Örebro kommun. Bättre flyt i kommunens verksamhet. Tryggare för Örebro kommuns vikarier. Och det skulle egentligen inte kosta någonting.

Det blev svindyrt för skattebetalarna. Det blev rörigt i kommunens verksamhet, eftersom det bemanningsföretag som anlitades inte hade kapacitet att klara behoven. Det blev rörigt även för vikarierna. Kommunen återtar snart ansvaret för vikarier.

Stora beslut kan ibland gå fel. Det kan vara bättre att politiker fattar ett vågat beslut – och sedan är beredda att korrigera eventuella brister. Ett exempel är de förändrade reglerna om sjukskrivningar. Ett annat är den omläggning som skett av mottagandet av asylsökande, med en tydligare inriktning på arbete. När det gäller så stora systemförändringar är det omöjligt att veta i förväg exakt hur det kommer att bli.

Men vikarieprojektet i Örebro är något annat.

Det är häpnadsväckande vad lite beslutsfattarna visste, innan de drog i gång projektet. Staffan Werme – som var kommunstyrelsens ordförande – säger att det inte gick att få fram någon kalkyl eftersom ingen visste vad vikarierna kostade.

Vänta ett tag ... I en relativt stor kommun, i ett av världens mest datoriserade och välorganiserade länder, hade beslutsfattarna alltså inte en aning om vad de fattade beslut om.

Varenda vikarie får lön från kommunen. Varje anställd – även en timvikarie – är registrerad i kommunens datasystem. Där framgår det hur mycket personen har arbetat, vilken lön som har betalats ut och vid vilken avdelning personen arbetat.

Om kommunen har så usla system att det inte ens går att ta reda på vad vikarierna kostar. Ja, då har den politiska ledningen anledning att se över sitt administrativa system. Själva vitsen med systemen är ju att kommunledningen ska kunna hålla koll på läget.

Där någonstans borde kommunledningen ha börjat.

Det kanske hade varit rätt att anlita ett bemanningsföretag. Det kanske hade varit rätt att göra något radikalt åt vikariesituationen. Men vikarieprojektet verkar ha utformats av politiker och tjänstemän som famlade i blindo. Då blir resultatet sällan bra.

Mer läsning

Annons