Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får inte bestämma längre

Annons
Får inte vara med. Jeanette Rapp sitter i Lindesbergs kommunfullmäktige för Vänsterpartiet. Jan Rylander är en av Norapartiets ledamöter i fullmäktige. Nu får de inte vara med och bestämma längre.

Norapartiet styrde Nora tillsammans med allianspartierna och Miljöpartiet. Fast inte nu längre. De övriga partierna tröttnade. Vänsterpartiet styrde Lindesberg tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Fast inte nu längre. De övriga partierna tröttnade. Både Norapartiet och Vänsterpartiet i Lindesberg sparkades ut i kylan. I båda kommunerna råder nu oklara majoritetsförhållanden.

Norapartiet är ett nytt parti. Det bildades inför valet 2010. Det blev en riktig skräll. 13,6 procent av av väljarna i Nora röstade på Norapartiet. Ett tydligt tecken på missnöje.

Norapartiet vill – liksom alla andra partier i kommunen – ha i gång tågtrafik från Nora till Örebro, partiet vill förbättra näringslivsklimatet (vem vill inte det) och partiet vill att kommunala verksamheter ska konkurrensutsättas, vilket även allianspartierna vill.

En del av förspelet till Norapartiet var motståndet mot att det infördes p-skivor i Nora. Förslaget om p-skivor administreras Bergslagens miljö- och byggförvaltning – ett gemensamt organ för de fyra kommunerna i den norra länsdelen.

Ett av Norapartiets krav för att fortsätta ingå i den styrande koalitionen var att Nora skulle lämna Bergslagens miljö- och byggförvaltning senast den 31 december. På mindre än en månad skulle alltså Nora kommun fixa en egen miljöförvaltning. Det var bland annat detta krav som ledde till att de övriga samverkanspartierna avbröt samarbetet med Norapartiet.

Vänsterpartiet i Lindesberg är i någon mening också ett nytt parti. Visserligen har Vänsterpartiet alltid funnits i kommunen. Men interna motsättningar gjorde att alla vänsterpartister med förtroendeuppdrag lämnade partiet i god tid före valet 2010. Många av dem gick över till Miljöpartiet. Så det var nya personer som trädde in efter valet 2010.

Kommunpolitikens verklighet är grå. De förtroendevalda sliter med vardagsnära frågor. Visst finns det skillnader mellan partier och politiska block. Men skillnaderna är mindre än på riksplanet. I denna grå vardag har partier behov att profilera sig, att visa att de är annorlunda än ”de andra”. Det kanske särskilt gäller Norapartiet, som inte får någon draghjälp av ett parti på riksplanet.

Norapartiet och Vänsterpartiet i Lindesberg har löst problemet genom att vara oppositionspartier, trots att de suttit med i den styrande koalitionen. Sådant kan inträffa även på riksplanet.

I den röra som nu råder i Nora siktar Socialdemokraterna på att återta makten från Alliansen och Miljöpartiet, med hjälp av Kristdemokraterna. Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Tom Rymoen, har försökt att räcka ut en hand till oppositionspartierna. Men där blev det kalla handen. Vid ett extra möte med kommunfullmäktige den 28 december ska nästa års budget antas. Då visar det sig om Socialdemokraterna i Nora lyckats skapa en ny majoritet.

Norapartiet fångade uppenbarligen ett missnöje. Men sedan gäller det att ta ett steg till, att visa att rösterna betyder något praktiskt. Annars blir det svårt att motivera varför väljarna ska rösta på samma parti vid valet 2014.

Även i Lindesberg har det blivit rörigt i den meningen att det inte finns någon tydlig majoritet i kommunfullmäktige. Men det finns inget överhängande hot mot det sittande styret. Socialdemokraten Anders Ceder kan fortsätta leda kommunstyrelsen, men han måste manövrera för att undvika att bli beroende av Sverigedemokraterna.

Norapartiet i Nora och Vänsterpartiet i Lindesberg får betala ett pris för att behålla sin skarpa profil. De förlorar sitt inflytande. Det bästa de kan hoppas på är att få vara med någon gång efter valet 2014.

Mer läsning

Annons