Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hemlösa studenternas land

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Blåa, gröna och gula tält formade ett prydligt litet läger på gräsmattan utanför Stockholms universitet i slutet av augusti förra året. Det såg kul ut, som en rockfestival. Men sanningen var betydligt bistrare. Det handlade om tvångstältande bostadslösa studenter.

I morgon börjar höstterminen på landets högskolor. Återigen har rekordet slagits, 270 000 nya studenter har antagits. De stora barnkullarna från tidigt 90-tal knackar på dörren till den högre utbildningen.

Politikerna fröjdas och vi andra med dem. Visst finns det nyanser mellan de olika partierna, men alla är i grunden eniga om att Sveriges framtid ligger i att vi har en välutbildad arbetskraft. Och det är just denna kvalificerade arbetskraft som dessa förväntansfulla nykomlingar, unga som lite äldre, en gång ska bli.

Studenter förväntas av oss andra att vara målinriktade och flitiga. Högre utbildning kostar många skattemiljarder som inte ska förslösas. Studenterna i sin tur kan kräva – någonstans att bo. Ingen lyx, men i alla fall tak över huvudet, en säng, ett skrivbord och en kokplatta. Rimligt eller hur?

Här blir det tvärstopp. Sveriges förenade studentkårer, SFS, kom i veckan med en rapport över bostadssituationen i Sveriges 30 högskolestäder. Endast fyra kommuner kan erbjuda en bostadsgaranti. Gävle är en av dessa. Där garanteras en ny student ett eget boende i närheten av högskolan inom 30 dagar. Rimligt eller hur?

Situationen i Örebro är inte lika självklar. Den nye studenten kan få hjälp att hitta åtminstone en sängplats den första tiden. Kötiden för ett eget boende är 200 dagar. Rimligt – nja.

Örebro är inte en värld för sig. Mängder av studenter från vårt område söker sig till andra städer. Det är trots allt utbildningen i sig som är det viktigaste. Det är den som studenten ska lägga ner sin flit på. Bostaden kommer i andra hand.

Av dem som haft turen att komma in på en utbildning i någon av landets stora städer lär glädjetjuten snabbt fastna i halsen. I Göteborg är kötiden tolv månader för ett studentrum och upp till fyra år för en lägenhet. Fyra år är väl ungefär den tid som hela utbildningen kan beräknas ta. Inget nytt studentboende har byggts sedan 2008.

I klassiska universitetsstäder som Uppsala och Lund är situationen lika illa. Värst i klassen är Stockholm. Det finns 80 000 studenter och 12000 bostäder. Det behövs inga högre kunskaper i matematik för att fatta att den ekvationen inte går ihop.

Men visst görs det något. I år har 63 studentlägenheter blivit färdigbyggda i Stockholm. Rimligt..?

Det finns inga alternativ för de nykomna studenterna i Stockholm eftersom det råder allmän bostadsbrist, även den på rekordnivå.

Politikerna och vi alla vill ha välutbildad arbetskraft. Det får vi med motiverade studenter som läser just den utbildning de valt. En helt nödvändig förutsättning är att de har någonstans att bo.

Om inte Sverige ska fyllas av desillusionerade hemvändare i stället för entusiastiska framtidsoptimister, måste det till en kraftfull bostadspolitik. Det är inte bara rimligt. Det är alldeles nödvändigt.

Mer läsning

Annons