Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan bli pionjärer igen

Nej 40-talisterna är inte någon propp eller något köttberg. Men de kan bli ...

Annons

De stora barnkullarna som föddes på 40-talet har beskrivits som en propp på arbetsmarknaden som skulle stå i vägen för andra. Jan Guillou beskrev i någon intervju hur Sveriges Radio släppte in en halv Vietnamdemonstration och sedan stängde dörrarna. Den tidigare finansministern Pär Nuder beskrev 40-talisterna som ett köttberg.

Om vi pratar om arbetsmarknad är detta naturligtvis nonsens. Förhållandevis välutbildade kom de ut på arbetsmarknaden och bidrog till både tillväxt och utbyggnad av den offentliga sektorn. Nu, när de är på väg att gå i pension, är problemet att hitta personer som har motsvarande kompetens. Det är inte alltid så lätt. Så då jobbar en del av dem kvar. På sätt och vis är det bra att det blir så. Pension vid 65 års ålder är en förlegad tanke. De som kan arbeta bör fortsätta arbeta. Annars får vi problem framöver.

Den stora proppen kommer snarare om 15 eller 20 år. Då har 40-talisterna blivit så gamla att de behöver äldreomsorg. Och tro inte att den generation som gick i spetsen för demonstrationerna mot Vietnamkriget kommer att nöja sig med en halvtaskig eller dålig standard. Då kan vi börja prata om en propp. En stor grupp människor som inte kan arbeta, men ändå måste försörjas. Fast köttberg? Nej, det vore väl ett ovärdigt uttryck.

Men tänk om det visar sig att 40-talisterna blir pionjärer ytterligare en gång. Att 40-talisterna blir den första generation för vilken det inte är självklart att sikta på pension vid 65 års ålder. Ja, då har de gjort en viktig insats för de kommande generationerna. De generationer som är tvungna att vänja sig vid tanken på att arbeta efter 65. Den generation som handgripligen ska se till att 68-ornas äldreboenden fungerar. Den generation som ska se till att det finns fungerande datorer och läsplattor även på äldreboendet.

Pension vid 65 års ålder infördes när de allra flesta var döda före 65 års ålder. Det är ingen orimlig tanke att arbeta efter 65 när medellivslängden är över 80 år.

Mer läsning

Annons