Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ”laglydigas” brott

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

På fredagen debatterade riksdagen den organiserade brottsligheten, med anledning de mord som inträffat i Malmö den senaste tiden. Johan Pehrson från Folkpartiet talade om ”mångårig flathet” mot kriminaliteten. Centerpartiets Johan Linander och Socialdemokraternas Morgan Johansson talade om den svåra sociala situationen i Malmö.

Här om veckan skrev Peter Tryding från den Sydsvenska handelskammaren på Newsmill att det begås fler grova våldsbrott på Östermalm i Stockholm än i Rosengård i Malmö. När får vi en speciell riksdagsdebatt om det tilltagande våldet på Östermalm? Det kommer att dröja. Det ligger en underförstådd överlägsenhet i betraktandet av områden som Rosengård i Malmö och Vivalla i Örebro. De som inte bor där – och som är sååå upplysta – ska hjälpa de ”stackarna” att få det lite bättre.

Tänk om de värsta problemen inte finns i vare sig Rosengård eller Vivalla. Då skulle vår världsbild rubbas. Saker och ting skulle inte riktigt stämma. Det skulle spridas en oro som Östermalmsborna får svårt att hantera.

Visst är den organiserade brottsligheten ett problem. Och visst måste polisen finslipa sina metoder. Det kan behövas skärpta lagar.

Men en faktor som underskattas är alla de människor som är ”nästan laglydiga”. De skulle aldrig mörda någon. De skulle aldrig smuggla in ett stort parti med narkotika. De skulle aldrig söka sig till den organiserade människohandeln. Och de är lika upprörda som alla andra över att människor mördas i Malmö.

Men det finns rätt många ”nästan laglydiga” som köper lite svartsprit då och då. Det finns rätt många ”nästan laglydiga” som köper lite narkotika som lördagsnöje. Och det finns rätt många ”nästan laglydiga” som tar sig rätten att köpa en stund med en prostituerad kvinna.

Människohandeln finns för att det finns gubbar som köper tjänster av prostituerade. Narkotikaligor härjar just för att det finns de som tycker sig ha rätt piffa upp helgen med en joint eller en lina kokain.

Det finns ett samband mellan de små vardagsbrotten och den organiserade brottsligheten.

Fotnot: I går genomförde vi en omröstning på webben om ledarämne. 60 procent röstade på riksdagsdebatten om brottslighet. 40 procent röstade för att vi skulle skriva om Trafikverkets banavgifter.

Mer läsning

Annons