Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De måste vända på alla stenar

Annons
Reningsbad. Cheferna på KFÖ ska bli förebilder i god etik, enligt förvaltningschefen Åsa Bellander (längst till vänster). Politikerna Hannah Ljung (M) och Ann-Christine Lahti (S) är helt eniga. Nu återstår att fatta ett beslut. bild: pavel koubek

Oktobersammanträde i fastighetsnämnden i Örebro. I ändan på den långsmala sessionssalen står två revisorer och presenterar den utredning som gjorts på beställning av nämnden. Anledningen är granskningen som NA i våras gjorde av Kommunfastigheter Örebro, KFÖ. Den visade hur ansvariga tjänstemän bröt mot lagen, och på en utbredd kompiskultur, där kommunens inköpare umgicks med, och lät sig bjudas av leverantörer.

Revisorernas uppdrag var begränsat och resultatet blev därefter. I stort konstaterar de att det råder stor oordning. Och att det ”förekommer specifika påståenden om ekonomiska oegentligheter”.

Det blev ingen debatt alls i går. Ordförande lät klubban falla i detta ”informationsärenden”. Besluten ska fattas vid nästa sammanträde.

Det är politikerna i nämnden som är ytterst ansvariga för att det går rätt till. Det är helt orimligt att begära att var och en av dessa fritidspolitiker ska ha full koll på alla lagar och regler om upphandling av byggtjänster. Det är lika orimligt att begära att de ska ha koll på att alla tjänstemän sköter sina jobb som de ska, enligt lagar och regler.

Politikerna ska här representera sina partier och vara allmänhetens ombud, även om de inte är folkvalda. Fastighetsnämnden i Örebro har fått förtroendet att handskas med stora summor skattepengar. I just denna nämnd är de partipolitiska skiljelinjerna små. Vid gårdagens sammanträde var de obefintliga.

Politikerna kan alltså lägga ideologierna helt åt sidan i fallet med KFÖ:s trassliga affärer. Deras uppgift är solklart att se till att örebroarna får klarhet i hur verksamheten har skötts, eller möjligen vanskötts. Granskningen av KFÖ kräver experter. Då måste politikerna se till att tillsätta dessa experter.

Revisorerna har gjort stickprov och kontrollerat 32 av 62 000 beställningar. Det är ett försvinnande fåtal. Men ändå har man hittat en rad fel. Fyra av beställningarna skrevs först när fakturan kom. Just den omvända ordningen brukar dyka upp i samband med ”ekonomiska oegentligheter” konstaterar revisorerna.

Det handlar i detta skede om en misstanke. Inget är bevisat. När fastighetsnämnden sammanträder nästa gång finns det bara ett beslut att fatta. Förvaltningschefen Åsa Bellander hade formuleringen klar redan i våras: ”Vi måste vända på varenda sten”. Det gäller fortfarande.

Det är hennes uppgift att analyserar revisionsrapporten och skriva ihop ett beslutsunderlag. Hon har en hel del att göra. Förutom de enskilda misstankarna om oegentligheter så visade rapporten på allmän oordning. De finns inga avvikelser eftersom det inte finns några riktlinjer, löd revisorernas analys, med ett omvänt språkbruk.

Det lär kräva hårt slit för att få ordning på alla rutiner och på alla papper som i dag verkar flyta omkring lite här och var utan någon central kontroll. Ett hästarbete för en liten armé av ordningsmänniskor. Fastighetsnämnden måste också se till att formella beslut fattas om vilka riktlinjer som ska gälla. Den tjänsteman som drivs av att göra rätt vet i dag inte vad som gäller, en helt oacceptabel arbetssituation.

KFÖ ska nu också besjälas av etik. Cheferna ska gå kurs i hur en anställd ska förhålla sig till sin kunder på ett professionellt sätt. Där ingår inga informella träffar på fotbollsmatcher och några öl i all vänskaplighet.

Sånt är möjligen trevligt, men motsatsen till professionellt.

Mer läsning

Annons