Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De små måste märkas

Annons

Om det vore val i dag skulle Sverige få en rödgrön regering. SCB:s partisympatiundersökning ger oppositionen 50.2 procent av väljarstödet mot 44,2 för Alliansen.

Om historien är facit, blir det maktskifte 19 september. SCB:s majmätning har prickat rätt blocksegrare sedan 1973, en imponerande svit. Å andra sidan är varje val nytt och särskilt detta med två klart definierade regeringsalternativ långt innan valdagen. Räkna med att utspelen kommer att dugga tätt i slutspurten och.

Miljöpartiet kan korka upp morotssaften och fira sin stabila placering som landets tredje största parti. Håller sig sympatisiffrorna till valet, så mer än fördubblar MP sitt valresultat från 2006. Partiet med sin trovärdighet i miljöfrågor och sina många gånger borgerliga valfrihetsideal har blivit de rödgrönas klippa, allt medan storasyster Socialdemokraterna fortsätter tappa tyngd och lillebror Vänsterpartiet håller ställningarna, trots att vänsterretoriken dämpats till ett mummel.

I Alliansen stärker redan stora Moderaterna sin ställning. Det räcker nu, tycker till och med företrädare för partiet. För utan de tre andra småpartierna blir det ingen regeringsmakt. Alliansens valrörelse måste med nödvändighet bygga på att profilera de minsta. Centerpartiet och Kristdemokraterna sladdar betänkligt nära riksdagsspärren och måste få utrymme. Maud Olofssons trägna företagarpolitik har inte nått fram, och partiets omfamning av kärnkraften har solkat Centerns image som borgerlighetens miljösamvete. Göran Hägglund måste jagas fram ur skuggan om KD inte ska trilla dit.

Miljön spelar roll i valrörelsens undervegetation. MP har starkt stöd i den rekordstora gruppen av förstagångsväljare, visar SCB. Den gruppen kan också vara mottaglig för Socialdemokraternas uttryckliga vilja att föra fram ungdomsarbetslösheten som avgörande valfråga.

Det finns en restkolumn i SCB-mätningen som är väl så intressant som de klara partisympatierna, de som svarat ”vet ej”. Den gruppen utgör i snitt 15 procent med en övervikt av unga, kvinnor och arbetare, just de grupper som är mer benägna än andra att rösta rödgrönt.

För att vinna valet måste Alliansen visa att deras jobbpolitik är mest trovärdig.

Mer läsning

Annons