Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De som inte skriver plakat

34-åriga Sara kommer inte att skriva något plakat om hur dålig kommunens service är. Då är det särskilt viktigt att det finns politiker som står upp för Saras rättigheter.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Sara har en cp-skada som gör att hon är förlamad från halsen och nedåt (se reportaget på sidorna 4-5). Hon kan inte prata. Men hon kan uttrycka sig, till exempel genom att le eller gråta. Och det har blivit mer gråt, sedan Örebro kommun har genomfört en ”effektivisering” av den dagliga verksamheten. En effektivisering borde innebära att verksamheten är antingen billigare eller bättre än tidigare. Annars är det bara en försämring. I Saras fall är det bara en försämring.

Den dagliga verksamheten innebar att Sara fick komma iväg från bostaden fem dagar i veckan. Den har nu ersatts av en daglig verksamhet som utgår från hemmet. Hon får lämna bostaden en eller två dagar i veckan.

Förvaltningen för funktionshindrade fick åtta miljoner mindre än vad den hade önskat. Och det drabbas nu Sara av.

Anhöriga till funktionshindrade och svårt sjuka människor tvingas ofta föra en dubbel kamp. Dels innebär funktionshindret eller sjukdomen i sig en svår ansträngning. Men så tillkommer konfrontationen med vården och med myndigheter, när saker och ting inte fungerar som det är tänkt. Det kanske fungerar bra för det mesta. Men den där gången det inte fungerar, tvingas anhöriga stånga pannan blodig mot stelbent byråkrati, som helt enkelt inte förmår att hänga med.

En av Saras nya aktiviteter var att se på film. Att slötitta på en tv kan i och för sig vara trevligt. Men det har aldrig någonsin varit en metod för att aktivera människor. Snarare tvärtom. För det andra har Sara nedsatt syn. Alltså fick familjen trycka på för att få till stånd en annan aktivitet. Det blev högläsning.

Politikens förmåga att prioritera hänger ihop med förmågan att lyssna på väljarna. Men också en förmåga att – med stor integritet – slå vakt om de människor som inte protesterar högljutt. Ibland kan det handla om personer som Sara. Men det kan också handla om människor som många av oss instinktivt tycker illa om att möta på gatan, till exempel missbrukare.

Det är inte lätt att vara politiker. Det är en rad svåra överväganden som ska göras. Det vimlar av intressegrupper som anser att just den egna gruppen absolut inte får drabbas av nedskärningar.

Men den politiska ledningen har ett särskilt ansvar för dem som inte protesterar, som inte skriver plakat, som inte utgör någon intressant ”väljargrupp”. Det är 18 personer som berörs av de förändrade villkoren för daglig verksamhet.

Mer läsning

Annons