Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De stred mot väderkvarnar

Annons
Vågade. Som avgående partiordförande kunde Mona Sahlin säga saker som hon inte kunde ha sagt annars. Arkivbild: Sören Andersson/Scanpix

50 procent av väljarna kan tänka sig att rösta på Moderaterna. 45 procent av väljarna kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna, enligt Novus Opinion.

Det är alltså inte bara så att Socialdemokraterna ännu en gång har gjort sitt sämsta val genom tiderna. Partiet har dessutom försämrat sina möjligheter att vinna väljare. Moderaterna har medvind. Socialdemokraterna har fortsatt motvind. Moderaterna är på väg att etablera sig som ett statsbärande parti. Socialdemokraterna är på väg att bli ett parti bland andra.

Mona Sahlin ville förnya Socialdemokraterna. Det misslyckades hon med. Men en avgående partiledare blir politiskt immun. Mona Sahlin kunde därför hålla ett av sina allra bästa tal någonsin på Socialdemokraternas förtroenderåd i helgen. Som avgående partiledare kunde hon säga saker som hon aldrig kunde ha sagt annars: Att det var fel att ha med Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet. Att om vi ska ha en hög ersättning i a-kassan den första tiden, måste ersättningen sedan bli lägre. Att a-kassan ska vara en omställningsförsäkring, inte en permanent försörjning. Mona Sahlin påpekade att de som arbetar inte identifierade sig med Socialdemokraterna i valet.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är kritisk mot Mona Sahlins inställning till a-kassan. Men mer än några kritiska uttalanden blir det inte. Det går ju inte längre att kräva partiledarens avgång. Mona Sahlin agerar som en skicklig taktiker in i det sista. Och hon gör sitt parti en tjänst, genom att säga dessa saker.

Det finns trots allt en optimism bland socialdemokratiska väljare, enligt Novus Opinion. Åtta av tio tror att partiet kommer att öka sitt väljarstöd i nästa val. Men då måste partiet genomföra djupgående förändringar.

Carl Melin, opinionschef på United Minds och tidigare aktiv Socialdemokrat, har skrivit en debattbok om Socialdemokraternas framtid, utgiven på Premiss förlag.

Han skriver bland annat följande:

”Tänk så befriande det skulle vara att höra en socialdemokrat argumentera för att Europapolitiken före 1990 var provinsiell, att 80-talets marginalskatter var konfiskatoriska, att förmögenhetsskatten kostar mer än den smakar och att flumskolan minskat den sociala rörelsen då den framför allt missgynnat arbetarklassens barn”.

Han påpekar också att Socialdemokraterna kämpade mot en inbillad fiende. Taktiken var att utmåla Moderaterna som en gammal höger som gynnar de besuttna. Samtidigt har vårdbiträden och sjuksköterskor fått en månadslön extra i sänkt skatt. ”Verkligheten är att M har förändrats på riktigt”, skriver Carl Melin.

Socialdemokraterna stred mot väderkvarnar. Och väljarna såg det. Partiet gick dessutom till val på en politik som Mona Sahlin ogillade. Dels för att tillgodose vänsterfalangen i sitt eget parti. Dels för att försvara kompromisserna i det rödgröna samarbetet.

Nu ökar chansen att vi får se en ny socialdemokrati. Men ska Socialdemokraterna ha en chans måste partiet lyckas med två saker. Å ena sidan närma sig de nya moderaterna. Å andra sidan skapa en egen profil som klart skiljer sig från de nya moderaterna.

”Väljarna vill ha partier som lyssnar och ändrar sig”, skriver Carl Melin.

Mer läsning

Annons