Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattera kommunala bolag

Annons

Örebro kommun styrs på ett ovanligt sätt just nu. Partierna samarbetar över blockgränserna, nästan alla är med. Det har både fördelar och nackdelar. Men det faktum att partierna regerar tillsammans är inget skäl att ligga lågt med det offentliga samtalet.

Kommunal organisation är ingen vetenskap, utan den byggs av värderingar och funktionella behov. Stora eller små förvaltningar? Många eller färre förtroendevalda? Aktiebolag eller förvaltningsmodell? Det är några av de frågor som ska ha svar.

Managementtrender kommer och går. En del förändringar blir kortlivade, andra lever kvar. Nästan alla kommuner har bildat koncerner. Det är till exempel på gång i Karlskoga och i Örebro har det tillämpats länge. Moderbolaget i Örebro heter Örebro Rådhus och därtill kommer ett antal bolag och dotterbolag med olika verksamhet. Styrelserna består som regel av de mest namnkunniga av kommunens politiker.

Motivet bakom bolagiseringen och koncernbildningen sägs vara (enligt kommunens hemsida) ” i första hand att stärka den ekonomiska styrningen av dessa bolag.”

Upplägget ger möjligheter att täcka underskott i vissa bolag med överskott från andra bolag. Det är lagliga transaktioner, men syftet är att minska skatt och behålla största möjliga del av pengarna i kommunens hägn. De kommunala bolagen är starka aktörer, med stor betydelse i vardagen. De borde vara mer öppna. Och några borde inte finnas alls.

Det finns flera problem med att de kommunala bolagen blivit fler och mäktigare. Det är märkligt att det varit så lite debatt om detta. De är ett slags hybrider, både i politiken och i ekonomin. Näringslivskultur står mot förvaltningskultur, vinstkrav mot allmännytta, offentlighet kontra affärshemligheter.

Att både ha offentliga och privata förpliktelser är komplicerat. Styrelseledamöterna har lojalitetsplikt mot sitt bolag, fast de är allmänhetens företrädare. Det är en ordning som strider mot andan i det uppdrag man har, fast juridiken är glasklar. Det finns givetvis verksamheter och behov i en kommun som kan behöva organiseras i bolagsform. Saken gäller inte det. Men det behövs mer debatt om varför Örebro kommun har så många aktiebolag och om det är rimligt att de har så stor makt.

Mer läsning

Annons