Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den elaka versionen av Margot Wallströms tal

Låt oss för en gångs skull vara lite elaka. Vi har valt ut några delar av Margot Wallströms utrikespolitiska deklaration. Och så förklarar vi vad formuleringarna betyder.

Annons
På onsdagen presenterade utrikesminister Margot Wallström regeringens utrikespolitiska deklaration. Vi tar oss friheten att göra en elak tolkning av den.

Margot Wallström: "Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas." Det betyder: Vi vill inte vara med i Nato för det är alldeles för kontroversiellt. Men vi vill gärna att andra Nato-länder skyddar oss. Och om Nato-länder som Estland, Lettland eller Litauen råkar ut för angrepp, så lovar vi att komma. Vi är liksom med i Nato, fast bara lite.

Margot Wallström: "EU finns till för Europas medborgare. Om vi glömmer det riskerar vi att tappa folkets förtroende." Det betyder: Vi har tjatat så mycket om svenska folkets EU-skepsis att vi inte har märkt att stödet för EU-medlemskap har växt och är rekordstort.

Vi vill ju helst inte gå med i Nato, men det är lättare att utveckla ett försvarssamarbete inom EU. Att nästan alla EU-länder också är med i Nato glömmer vi liksom bort.

Margot Wallström: "Nu utvecklas EU:s gemensamma försvars- och säkerhetspolitik. Vi bidrar till samarbetet Pesco som stärker den operativa förmågan och effektiviteten på försvarsområdet."Det betyder: Vi vill ju helst inte gå med i Nato, men det är lättare att utveckla ett försvarssamarbete inom EU. Att nästan alla EU-länder också är med i Nato glömmer vi liksom bort.

Margot Wallström: "EU ska samarbeta med, men också ställa krav på Turkiet. EU bör inte stänga dörren till medlemskap." Det betyder: Turkiet kan glömma det där med EU-medlemskap, men det kan vara smart att fortsätta prata med Erdogan så att det inte blir ännu värre i Turkiet.

Margot Wallström: "Ett nytt initiativ i nedrustningsarbetet är FN-konventionen om ett kärnvapenförbud. En utredning kommer att se på konsekvenserna av ett eventuellt svenskt tillträde." Det betyder: Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist är inte överens. Alltså tillsätts en utredning. Den ska redovisas den 31 oktober 2018, alltså efter valet.

Det betyder: Vi är asförbannade på Kina, inte minst för att de håller en svensken Gui Minhai fängslad. Men vi vill inte heller förstöra för svensk exportindustri, alltså kör vi med denna hovsamma formulering.

Margot Wallström: "Vår relation med Kina är omfattande. Landets roll i världen växer, och med det följer ett ökat ansvar inklusive med skydd för de mänskliga rättigheterna." Det betyder: Vi är asförbannade på Kina, inte minst för att de håller svensken Gui Minhai fängslad. Men vi vill inte heller förstöra för svensk exportindustri, alltså kör vi med denna hovsamma formulering. Inte reta Kina i onödan!

Margot Wallström: "Sveriges utrikeshandel ger oss 1,4 miljoner jobb. Handeln bidrar till vårt folks trygghet". Det betyder: En påminnelse till de få som tror att Sverige skulle klara sig bättre utanför EU. Europa är vår största exportmarknad.

Mer läsning

Annons