Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den felfria politikern?

Annons

Gudrun Schyman representerar Feministiskt initiativ, ett parti som är emot avdraget för hushållsnära tjänster. Ändå utnyttjar hon det själv, enligt en granskning som TT har gjort. Ytterligare 17 riksdagskandidater – vars partier egentligen är emot avdraget — har utnyttjat det.

Som kuriosanyhet är det naturligtvis intressant.

Men det finns faktiskt ingen anledning att göra en stor affär av det. Det skulle förvrida den politiska diskussionen. Debatten om hushållsnära tjänster borde handla om de principiella frågorna. Är det rimligt att staten – genom skattelättnader – gynnar en viss bransch? Ja, i det här fallet är det rimligt. Det har i ett slag blivit ointressant att köpa svarta städtjänster. Människor (oftast kvinnor) som stått utanför arbetsmarknaden har fått jobb. Personer som tidigare fick svart ersättning, får nu rätt till pensionspoäng, a-kassa och sjukförsäkring.

Att Gudrun Schyman utnyttjar rut-avdraget, trots att hon är emot det, är en sidofråga.

Livet är inte så enkelt att en politisk företrädare i varje enskild situation kan välja bort sådant som han eller hon har röstat nej till. En miljöpartist får gärna åka på motorvägen mellan Örebro och Arboga, även om han eller hon var emot bygget. Vänsterledaren Lars Ohly ska inte tvingas att betala en frivillig skatt, för att visa att han verkligen vill höja skatterna. Det litar vi på i alla fall. Risken att Lars Ohly får ett stort inflytande över skattepolitiken är ett fullgott skäl att rösta för ytterligare en mandatperiod med Alliansen.

Politiker ska akta sig för att göra sådant som är olagligt. De bör se till att hålla sig inom lagens gränser med hygglig marginal.

Men om vi därtill ska granska deras leverne – och kolla att varje detalj stämmer överens med partiprogrammet. Då blir det direkt omänskligt att vara politisk företrädare. Tänk om resten av familjen har en annan uppfattning om städavdrag, friskolor eller någon annan politisk fråga. Är det då självklart att det är den i familjen som har det politiska uppdraget som ska bestämma?

”Dubbla budskap”-nyheter må vara enkla att producera. Men de ger faktiskt inte så mycket vägledning för väljarna.

Mer läsning

Annons