Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den förlorade hedern

Annons

Avslöjandet om vanvård på ett antal äldreboenden drabbar mångfaldigt. Skandalerna solkar inte bara bolagen utan är även ett slag mot den politiska viljan att privatisera. Det blir en tuff uppgift för både regeringen och branschen att upprätta sin förlorade heder.

Det handlar i första hand om de gamla och deras anhörig. Det är en fasansfull tanke för var och en att någon närstående skulle utsättas för förnedrande ”omsorg”, att bli liggande hjälplös i gammal avföring och behandlas som ett kolli.

Med detta sagt finns det flera dimensioner av denna vårdskandal. Dagens Nyheter har avslöjat missförhållanden på äldreboenden i Stockholm. Några av dem ägs av Carema som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget Triton.

Triton har lyckats komma undan svensk bolagsskatt genom ett upplägg med skyhöga räntor på internlån, ett lagligt förfarande som slussat hela vinsten vidare till nollskatteländer.

Detta är ingen nyhet för finansminister Anders Borg. Han har tidigare varit kritisk till denna smitväg. I går framträdde han och sa att en stopplagstiftning för dessa ränteupplägg ska utredas under våren.

Som ytterligare en del av regeringens krishantering gav äldreminister Maria Larsson Socialstyrelsen i uppdrag att utreda kvaliteten på privata och kommunala äldreboenden.

Mycket står på spel för regeringen, som vill ha privata alternativ av idelogiska skäl. Syftet med konkurrensen är att kvaliteten ska bli bättre, eller lika bra som den kommunala omsorgen för en lägre kostnad.

Det är en riktig tanke. Privat äldreomsorg är inte lika med vanvård. I Örebro finns privat äldreomsorg som fungerar lika bra som den kommunala. Att äldreomsorgen i stort skulle behöva mer resurser och mer personal är en annan fråga. En rapport från fackförbundet Kommunal visade i går att äldreomsorgen i dag tar en mindre andel av våra skattepengar än för 20 år sedan. Samtidigt som vi blir allt fler gamla.

Den utmaningen är steg två. Det mest akuta är att kontrollen av kvaliteten stärks och att personalen i den privata äldreomsorgen får samma möjligheter att larma om missförhållanden som i den offentliga.

Anders Borg måste skynda på att stoppa riskkapitalbolagens lagliga skattesmitning. För trovärdigheten, för svenska skattebetalare och för sin egen heders skull.

Mer läsning

Annons