Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den grekiska skrällen

Annons

Grekerna ska i en folkomröstning få avgöra den ekonomiska framtiden för landet. Premiärminister Georgios Papandreou är inträngd i ett hörn och väljer att spela högt. Detta vansinne kan visa sig vara smart.

Måndagens besked från Papandreou var en skräll, för grekerna, för hans förhandlingspartner i EU och för resten av världen. För bara en vecka sedan kom räddningspaketet från eurozonens länder med syftet att hindra Grekland att gå bankrutt.

För grekerna i gemen är priset för räddningen nedskärningar och skattehöjningar. De hårda beskeden från regeringen har lett till utbredda gatuprotester och storstrejker. Folket har manifesterat sitt motstånd.

Nu har samma folk fått makt att fatta beslutet själva enligt den mest klassiska av demokratiska former, det styrelseskick som uppfanns i det antika Grekland. Då var det en man en röst som gällde. I dag inkluderas även kvinnor och några slavar finns inte längre.

Papandreous besked väckte häftig kritik och misstro, i Grekland och i omvärlden. Börserna svarade med att störtdyka under måndagen, även om andra illavarslande ekonomiska nyheter också puffade på neråt.

Kritikerna ser folkomröstningen som ett sätt att smita från sitt politiska ansvar. Men det kan lika gärna visa sig vara ett snilledrag, om även tillkommet under största möjliga press.

De flesta greker är emot nedskärningarna. De flesta är däremot för euron och därmed tillhörigheten till de övriga länderna med samma valuta. Om regeringen Papandreou kan få till rätt formulering till folkomröstningen kommer den att handla om ja eller nej till euron. Sparpaketet blir den nödvändiga förutsättningen.

Om så blir fallet ökar oddsen betydligt för att grekerna röstar ja – till euron och därmed till sparpaketet. Papandreou har då fått ett demokratiskt mandat direkt från folket att genomföra den tuffa politiken.

Folkomröstningen kan ses som en ineffektiv och farlig väg att nå målet att rädda landet från ett än värre tillstånd än i dag. Sådana svåra frågor passar bäst för smarta politiker, kan den krasse tycka.

Men all demokratisk politik grundar sig på folkets vilja. Georgios Papandreou har nu bemyndigat grekerna att själva avgöra sitt öde.

Mer läsning

Annons