Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den norska skrällen

Annons

Det kommer att knaka betänkligt i den norska rödgröna regeringen under de kommande åren. Frågan är om regeringen över huvud taget kan hålla ihop hela mandatperioden.

Sosialistisk Venstreparti (SV) förlorade i de norska lokalvalen. Partiledaren Kristine Halvorsen avgår nästa år. För en ny partiledare blir den främsta uppgiften att profilera partiet – alltså skärpa vänsterretoriken och ställa tuffare krav i regeringens budgetförhandlingar – och till slut möjligen slippa det ansvar som det innebär att regera.

Den här gången var det lokalval – inte stortingsval. Men sammanlagt fick SV bara 4,3 procent av rösterna, farligt nära den fyraprocentspärr som gäller vid val till Stortinget.

SV är Vänsterpartiets systerparti i Norge, men har en annan historia. Vänsterpartiet har ett kommunistiskt förflutet. SV bildades som ett vänsteralternativ till Arbeiderpartiet efter folkomröstningen om EU-medlemskap 1972 – och rötterna går tillbaka till en utbrytning ur Arbeiderpartiet som skedde i början av 60-talet.

Den stora skrällen i valet var att Höyre, alltså motsvarigheten till Moderaterna, ökade med nästan nio procentenheter. Norsk politik är därmed tillbaka till ett läge där det är två partier som dominerar, Höyre och Arbeiderpartiet. Ska Arbeiderpartiet hävda sig krävs det att partiet går mot mitten snarare än åt vänster. De måste vinna medelklassväljare som gärna vill behålla mer av sina inkomster och själva bestämma över en del av välfärdstjänsterna.

Präglades valet av terroristdåden den 22 juli?

Arbeiderpartiets resultat är hyggligt, en uppgång med 2,3 procentenheter. Men det har inte blivit någon särskilt stor uppslutning bakom landets statsminister Jens Stoltenberg.

Fremskrittspartiet, som attentatsmannen Anders Breivik en gång var medlem i, gick kraftigt tillbaka.

Dessutom har det skett en förändring av Fremskrittspartiet. Partiets företrädare har mjukat upp sin retorik. Och det förtjänar att påpekas att Fremskrittspartiets ledning inte vill ha några som helst kontakter med Sverigedemokraterna.

Nedgången för Fremskrittspartiet är sannolikt ett resultat av terrordåden. Förändringen av partiets retorik är definitivt ett resultat av terrordåden.

Mer läsning

Annons