Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya verkligheten

Annons

Det är inte USA vi lever i, det är Sverige. Kommentaren finns på na.se till nyheten om att en man i går hotade med att utföra en massaker på Tullängsskolan i Örebro.

En galnings verk utan tvekan. Och därmed något att ta på största allvar. Det är högst osannolikt i detta fal, att den misstänkte 24-åringen verkligen hade tänkt förverkliga sina hot om att döda elever och lärare. Men det är lika fullt helt rätt av polisen att agera som om det värsta kunde inträffa.

Den misstänkte mannen, en före detta elev på Tullängsskolan, valde att kontakta NA först av allt, via mejl. Sedan återkom han under dagen med krav på att NA skulle agera mellanhand i förhandlingar om en lösensumma. Ett ytterst märkligt beteende. I kontakterna avslöjade han sin identitet, vilket ger polisen ett glasklart spår att följa.

Som dramat utvecklade sig under dagen mattades hotet från en möjlig katastrof till tomma ord. Men hot mot skolor ska inte ignoreras, det visar de senaste årens förskräckande händelser.

Det är inte USA vi lever, det är Sverige, löd kommentaren. Den världsbilden stämmer inte längre. Våldsdåden som började med dödsskjutningarna vid Columbine High School i Colorado 1999, har kommit allt närmare oss. I mars förra året mejade den 17-årige Tim Kretschmer ner 15 elever, lärare och förbipasserande vid ett gymnasium i tyska Winnenden, innan han sköt sig själv.

Åren dessförinnan utförde två unga finska män samma typ av vansinnesdåd vid två skolor, först i Jokela 2007 och sedan i Kauhajoki året efter. Det som kan ske i vårt grannland kan lika gärna ske hos oss.

I båda finska tragedierna hade förövarna, som båda tog sina liv, skickat ut varningar på internet. Där uppträdde de med vapen och sitt hat mot samhället. Men ingen tog dessa onda varsel riktigt på allvar.

Det som sker på internet är inte verklighet. Överorden blir ett naturligt sätt att kommunicera när datorn finns som filter. I denna fantasi blir egna budskap och videosnuttar en del av ett påhittad värld, lika brutala till sitt uttryck som många spelfilmer.

Det kommer aldrig att gå att spåra upp alla i denna oändliga rymd som verkligen menar allvar. Men konkreta hot på skolor måste tas på allvar. Så gjorde polisen i Örebro i går. Ordet överreaktion finns inte i detta sammanhang.

Mer läsning

Annons