Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den politiska idrotten

Annons

Om två år är Vitryssland värd för VM i ishockey. Evenemanget kommer att utnyttjas maximalt av den sittande regimen som ett propagandavapen. Men i en debatt i Sveriges Radio på tisdagen envisades ishockyeförbundets Christer Englund med att säga att hans förbund skiljer mellan idrott och politik. När förbundet tar ställning till om det ska rösta för att ett visst land får arrangera VM så är det enbart de sportsliga och praktiska förutsättningarna som räknas, förklarade han.

Exakt så vill säkert regimen i Vitryssland att ishockeyförbundet ska agera. Det är en inställning som i praktiken är allt annat än opolitisk.

Olympiaden i Berlin 1936 var ett nazistiskt propagandanummer. 1968 skulle Sverige spela en tennismatch mot Rhodesia, som styrdes av en rasistisk regim. Matchen stoppades av demonstranter. Olympiaden i Moskva 1980 bojkottades av en rad länder som en protest mot Sovjets invasion av Afghanistan. Olympiaden i Peking 2008 ifrågasattes eftersom den genomfördes i en kommunistisk diktatur.

Att försöka hävda att idrott och politik inte hör ihop blir bara löjligt.

Ishockeyförbundet verkar hålla fast vid dogmen att idrott och politik inte hör ihop – trots att det är en inställning som är uppenbart ohållbar.

Idrottsförbunden ska naturligtvis inte ge sig rakt in i värdspolitiken – eller partipolitiken. Däremot borde de förhålla sig till att diktaturer utnyttjar idrotten i propagandasyfte.

Några enkla tumregler går det tyvärr inte att utfärda. Det kan vara bra om människor i diktaturer får tillfälle att träffa människor från andra – och mer öppna – länder. I diktaturen Azerbajdzjan ser oppositionen fram emot att få ta emot tusentals besökare i samband med schlagerfinalen i maj.

Men diktaturen i Vitryssland kommer att använda VM i ishockey 2014 för att göra reklam för sig själv: ”Titta, vår regim är accepterad av omvärlden”. Ett minimikrav är att spelare och funktionärer agerar på ett sådant sätt att de minimerar riskerna för att bli diktaturens reklampelare.

En diktatur som så sent som den här månaden avrättade två av sina medborgare med nackskott.

Mer läsning

Annons