Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den riskfrie ministern

Annons

Finansminister Andes Borgs vårbudget var ett väntat stycke återhållsamhet. Han har ärvt hängslen och livrem av tidigare finansministrar och själv lagt till säkerhetsbälte, hjälm och åksjukepiller. Trots det är hans och regeringens val inte riskfria.

Sverige är en del av en stor ekonomisk helhet. De som leder ett exportberoende litet land måste vara mycket uppmärksamma på omvärlden och inte inbilla sig själva och andra att de styr över ett eget litet jordklot.

Andes Borg har också en välförtjänt position som Europas kanske mest samvetsgranne finansminister. Medan många av hans hans kolleger i EU räknat skenande minusposter och kalkylerat nedskärningar har den svenske ministern kunnat visa upp prydliga statsfinanser.

Framgången har fött försiktighet hos Borg. Det är mänskligt att inte vilja släppa taget om en balanserad budget och en statsskuld som är mindre än hälften av EU-snittet. Men, det finns en fara i denna aktsamhet – den lägger tyngdpunkten på vad som är i dag och inte på framtiden.

Anders Borgs sparnypor har fått mothugg från olika håll. Att de politiska motståndarna opponerar sig kan han och regeringen ta med viss ro eftersom det tillhör politiken. Men även fackekonomer luftar nu sin oro.

Sverige har ett guldläge att satsa, menar flera. Kreditvärdigheten är så hög att vi i princip kan låna pengar gratis, pengar som kan användas för att investera. Detta skulle kunna ske utan att staten tränger ut privata låntagare. Varför tveka?

Anders Borg avvaktar trots locktonerna. I hans världsbild lurar faror. I en sviktande konjunktur prioriterar han att hålla i pengar för att spara till hotande sämre tider. Som kan komma.

Vårbudgeten innehåller bara små justeringar. Till hösten lovar Anders Borg besked, och pengar, till forskning, infrastruktur och utbildning. Då måste han och regeringen leverera något konkret.

Även om Sverige är ett litet land finns det handlingsutrymme. Det handlar om politisk vilja och mod. Om försiktigheten blir enda ledstjärnan är risken stor att Socialdemokraterna tar över initiativet.

Den risken borde inte ”säkerhetsminister” Anders Borg ta.

Mer läsning

Annons