Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den sårbara tilliten

Vem i hela världen kan man lita på? Frågan från 70-talslåten är lika het nu som då.

Annons

För tolv år sedan kom en medicinsk forskningsrapport i Storbritannien. Rapporten visade på en koppling mellan trippelvaccin och autism. Reaktionerna blev starka, inte minst i Sverige, där antalet vaccinerade barn sjönk från 97 procent till 88 procent.

Studien publicerades i ”The Lancet”, vilket gav blytung trovärdighet. Den brittiska medicinska tidskriften är en av världens mest prestigefyllda publiceringsformer. Det som står i The Lancet ska vara att lita på.

Nu har denna vaccinrapport avslöjats som en bluff. Redan 2004 tog The Lancet avstånd från studien eftersom det visat sig att författarna hade kopplingar till jurister som arbetade med stämningar av vaccintillverkare. Forskarna ska ha fått stora summor pengar i hemlighet.

Nu har en annan brittiska tidskrift, British Medical Journal, granskat forskningsrapporten i detalj och visat att kopplingen mellan vaccinationer och snabba symptom på autism inte finns. De så kallade forskarnas ”avslöjanden” har smulats sönder till en sorglig sörja av halvsanningar och rena lögner.

The Lancets affärsidé bygger på trovärdighet. Den fasaden har fått sig en rejäl spricka. Kuppmakarna, alla läkare, har spelat bort sitt förtroendekapital för att i stället berika sig privat. Läkare är annars den yrkesgrupp som svenskar har högst förtroende för, visade en undersökning i december. Vi litar på vad doktorn säger.

Tilliten är en förutsättning för ett gott samhälle. Ju mer vi kan lita på att yrkesutövare och makthavare är ärliga, desto starkare samhälle. 

Den totala rekorderligheten är en utopi förvisso. Tilliten ska absolut heller inte vara en sömning auktoritetstro. Självklart ska allt som påstås kunna ifrågasättas.

Stora företag måste definitivt vara trovärdiga för att ha ett existensberättigande. En amerikansk kommission har kommit fram till att BP slarvat med säkerhetsarbetet. Denna bristande kompetens låg bakom oljekatastrofen i Mexikanska golfen förra året. BP:s trovärdighet har fått sig ett grundskott.

Vem i hela världen kan man lita på då? Många. Men långt ifrån så många som det borde vara.

Mer läsning

Annons