Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stora oredan spökar

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Nutiden tynger Socialdemokraterna. Partiet har drabbats av den stora oredan.

Det finns en period i Rysslands historia som betecknas som den stora oredan, en gång i början på 1600-talet då en ny tsar, och därmed en ny politik, skulle tillsättas.

Nåväl, det tog några årtionden (i sanningens namn ett bra tag till), men sedan blev det ordning och reda igen enligt dåtidens odemokratiska normer och Ryssland kapade åt sig högsta rating på stormaktsrankingen för århundraden framåt.

Socialdemokraterna är inte Ryssland under tidigt 1600-tal. Men en del är sig likt. Maktkampen har vi kvar. Stora egon drabbar samma i dag likaväl som förr och den tilltänkte ledarens personliga egenskaper granskas och bedöms med de vassaste av blickar. Politik är trots allt mer yta än vi vill erkänna för oss själva.

Mona Sahlin ställde i veckan sin plats till förfogande. Smart drag av en fullblodspolitiker. Hon vill fortsätta som partiledare, men inser att att partiet först måste ha en ny politik. Det är liksom ingen idé att försöka sälja samma gamla idéer till folk som redan stängt dörren.

I dag heter det som en gång var talekonst ”kommunikation. Det låter mer anspråkslöst men handlar egentligen om samma sak. En partiledares främsta uppgifter är att ”kommunicera”. En som är duktigt på kommunikation helt uppenbart är Thomas Bodström, en gång riksdagsledamot för Örebro län, men numera USA-baserad författare och pappa.

Vissa, inte allt för vetenskapliga men rykande färska enkäter, visar att många gärna ser Thomas Bodström som ny socialdemokratisk partiledare. Trots att han valt privatlivet framför rollen som riksdagsledamot så bärs han fram av sin intensiva framtoning och stockholmsläspande försäljarsnack. Framgång bygger mycket på att tala väl för varan.

Fast det är just varan som är Socialdemokraternas problem. Och det vet Mona Sahlin. Den självgoda förträfflighet som präglade kommunikationen före valdagen är förbytt till motsatsen.

Det var fel på vår politik, sa Mona Sahlin i en intervju i Svenska Dagbladet i veckan och fortsatte med den retoriska frågan: Har vi tänkt en ny näringspolitisk tanke på 20 år? Det är som att höra hennes värsta motståndare argumentera.

Men det handlar alltså om självinsikt. Dessutom erkänner Mona Sahlin att hon är imponerad över Moderaternas förnyelsearbete. Det har hon all anledning att vara, både av sättet att gå till väga, men också innehållet i politiken.

Det finns väldigt lite utrymme för extremer i dagens politik i Sverige  för ett parti som vill ha makten. Det är i mitten som alla måste in och slåss. Tony Blair gjorde den analysen och revolutionerade Labours politik. Snacka om framgångskoncept.

I Sverige blir det tufft för Socialdemokraterna att komma in som två, trea eller fyra på den arenan. Fast det finns inget alternativ. Partiets vänster och höger striden nu om den nya S-politiken. Högern lär vinna. Men det lär ta tid. Stora oredor brukar göra det.

Mer läsning

Annons