Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den vita lögnen

Annons

Mycket pekar på att de två svenska soldater som dödades i Afghanistan förra februari stupade efter vådaskott från sina egna. Det ger ytterligare en dimension till tragiken, och en moralisk utmaning att välja mellan en obehaglig sanning och en mer skonsam lögn.

Gunnar Andersson och Johan Palmlöv sköts till döds tillsammans med den afghanske tolken Muhammed Shabab under ett rutinuppdrag. Åklagaren Krister Petersson ledde den rättsliga prövningen och beslutade i juli förra året att lägga ner förundersökningen. Under våren förekom spekulationer om att de två soldaterna hade utsatts för eld från de egna trupperna. Det var just spekulationer.

Tv 4 Nyheterna avslöjade i tisdags att det i utredningen finns uppgifter som starkt pekar på att de dödande skotten kom från svenska vapen. Det handlar om tolkningar, om än på goda grunder. Det mesta av förundersökningen är hemligstämplad.

Försvarsmakten har hand om rikets säkerhet. Det är fullständigt självklart att mycket måste hållas hemligt. Men förklaringen till varför två soldater mist livet i Afghanistan är inte en fråga om rikets säkerhet.

Den svenska militära närvaron i Afghanistan är en ständigt pyrande glöd, redo att blossa upp. KU:s ordförande Peter Eriksson, MP, kräver att riksdagen ska få en ny, fullständig redogörelse för händelsen. Han får uppbackning av ledamoten i försvarsutskottet, Staffan Danielsson, C. Det handlar om vad som ska offentliggöras, säger han.

Just det. Eller med andra ord – om vi, allmänheten, ska få nöja oss med en tillrättalagd version, eller få ansvaret att bilda oss en egen uppfattning utifrån den fakta som går att få fram.

Försvarsminister Sten Tolgfors markerar att han inte ska lägga sig i den rättsliga prövningen. Det är helt rätt. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte ”förhålla” sig till spekulationer. Det är ett sätt att runda kärnfrågan.

Om de två soldaterna dog efter vådaskott så finns de andra soldater som tvingas gå vidare med en livslång smärta. Det är en personlig tragedi, men ändå inget skäl att dölja fakta.

Om Försvarsmakten tillåter sig att lägga till rätta och skydda sig med hemligstämplar hotar det öppenheten i det svenska samhället. Öppenheten måste ständigt försvaras mot olika särintressen som vill göra sin version till den förhärskande sanningen.

Mer läsning

Annons