Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desperat rop på hjälp

Annons
ILLUSTRATION: Tecknar-Olle

En man ställer sig på Svampen i Örebro och är på väg att hoppa. Han kallas för Hussein i det reportage NA publicerade i går. Han var beredd att ta till en desperat åtgärd. Ett rop på hjälp från en man som hoppades få asyl i Sverige.

Vi ska ha en reglerad invandring. Det finns personer som söker asyl som inte borde få stanna. Men hur hårda krav är det egentligen rimligt att ställa på en asylsökande?

I det här fallet handlar det om två bröder som har sökt asyl. Det finns ett videoklipp med en misshandel. Dessutom dokumenterade kroppsskador.

Ja, det kan möjligen vara andra personer som blir misshandlade på videoklippet. Och domstolen säger att ”fotografierna av deras skador visar bara att de blivit skadade, inte när eller på vilken plats”. Så brukar det vara med fotografier av skador.

Men faktum är att skadorna finns där, bland annat en skottskada. Det är rimligt att anta att skadorna uppstått av en misshandel, om inte domstolen tror att mannen skjutit sig själv.

På juristspråk ska en asylsökande göra ”sannolikt” att han eller hon riskerar att bli förföljd i hemlandet. Det innebär att risken ska vara klart över 50 procent. Det ska alltså finnas utrymme för tvivel, till och med ganska stora tvivel.

Men migrationsdomstolens resonemang går i det här fallet ut på att söka efter en liten springa av tvivel som kan användas som ursäkt för att säga nej till en asylansökan.

Det är ingen lätt uppgift för svenska myndigheter och domstolar att avgöra vad som utgör grund för att få stanna. Men ibland blir kraven på de asylsökande så hårda att det är svårt att se att någon kan beviljas asyl över huvud taget. Vad skulle Hussein ha gjort? Anlitat en privatdetektiv som fotograferade, filmade och dokumenterade varenda detalj i hans liv? Vad mer kan han lägga fram som styrker att han faktiskt har anledning att frukta för sin säkerhet om han återvänder? Det skulle i så fall vara ett intyg från en politisk gruppering eller en myndighet som säger ”jajamän, vi förföljer honom”.

De båda bröderna kan inte utvisas till Syrien eftersom landet befinner sig i inbördeskrig. Domstolen säger att de kan utvisas till Libanon. Men det kan vara värt att notera att Hizbollah, den organisation som de båda fruktar, framför allt gjort sig känd för sina aktiviteter i Libanon. Det är en olustig omständighet.

Mer läsning

Annons