Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det allra mesta återstår

Annons

Kriget i Syrien rasar med oförminskad styrka. En enda ljusglimt finns – Syrien har förklarat sig villig att förstöra sina kemiska vapen.

Det var för mer än en månad sedan som den syriska regimen attackerade ett område i huvudstaden Damaskus utkanter med sarin. Mer än 1 400 människor dog, många av dem barn. Attacken väckte omvärlden – än en gång. Krigets brutalitet framstod i klar dager även för den syriska regimens tillskyndare Ryssland, Kina och Iran.

Ett möte mellan Rysslands och USA:s utrikesministrar, Sergej Lavrov och John Kerry, ledde fram till ett gemensamt beslut att Syriens kemiska vapen ska förstöras. Det i sin tur ledde till att Syrien dels erkände innehavet av dessa vapen, dels förklarade sig villig att förstöra dem.

FN:s inspektörer är åter på plats i Syrien. Men ännu händer ingenting och det lär dröja innan den praktiska destruktionen av vapnen kan börja.

I går utsågs amerikanen Paul F Walker, som i 20 år har arbetat för att eliminera kemiska vapen, till en av de fyra som får dela Right Livelihoodpriset. Stiftelsen har i år utsett sina pristagare utifrån hur aktuella deras arbeten att lösa stora utmaningar är.

I den aspekten är Paul F Walker en naturlig kandidat till priset. Men kanske borde också företaget Dynasafe i Karlskoga ha kunnat bli en prisvinnare. Företaget är förmodligen det enda i världen som har en teknisk lösning på hur nervgasammunition kan förstöras, vilket NA beskrev tidigare i veckan.

Att de kemiska vapnen i Syrien förhoppningsvis kan tas om hand och destrueras är den enda ljusglimten i det krig som Assad-regimen för mot sina egna medborgare.

Om allt går som man hoppas på kan landets arsenal av kemiska vapen vara borta om ett år. Det är positivt. Men till dess kommer ytterligare tiotusentals syrier att ha förlorat livet i kriget och ytterligare någon miljon människor tvingats på flykt.

Att få ett stopp på kriget i Syrien borde vara högsta prioritet för omvärlden. Men så tycks det inte vara när frågan om de kemiska vapnen – kanske – är löst.

Mer läsning

Annons