Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är aldrig för tidigt

En svensk myndighet klev fram i rampljuset i går och la sig i politiken.

Annons

Stoppa bisfenol i platsprodukter som används av barn, krävde Ethel Forsberg, generaldirektör för Kemikalieinspektionen. Kanada och Danmark har förbjudit tillsatsen efter en lång rad larm om att bisfenol kan orsaka hormonstörningar, en högst oönskad bieffekt när man ger sin barn välling.

Det är bra att Kemikaleinspektionens generaldirektör agerar, inte bara som en plikttorgen statstjänare som utför politikernas order utan även som påtryckare i den allmänna debatten. Den typen av miljölarm brukar frivilligorganisationerna annars stå för.

Bisfenolet som farlig kemikalie är ingen nyhet. Den har varit ifrågasatt länge och två länder har alltså gått i bräschen för förbud, bland annat EU-landet Danmark. Svenska Livsmedelsverket har en annan inställning i frågan är sin myndighetskollega och förordar att Sverige ska avvakta den utredning som nu görs av EU:s livsmedelsmyndighet, för att sedan ta ställning till ett förbud.

Det går alltid att hävda, att man ska vänta på att få ännu mer kunskap om den eller den kemikalien som finns med i våra vardagsprodukter. Men det finns också en försiktighetsprincip i både Sveriges och EU:s miljölagstiftning, som säger att det faktiskt är dumt att chansa om man inte vet. Miljöminister Andreas Carlgren hakade i går på generaldirektören och vill ha till snabbare beslut. Han hade egentligen inget val. En byråkratisk inställning hade kunna skaka hela hans ställning som högste miljöansvarige.

Bisfenolet är behändigt för tillverkarna att använda, plasten bli bättre. Om man bortser från effekten på små barn. Kemikalien är bara en av tusentals som omger oss. Dåvarande miljökommissionären Margot Wallström använde sitt eget blod för att avslöja denna osynliga omvärld 2003. Hennes kropp innehöll då 28 av de vanligaste 77 miljögifterna. Blodprovet var ett sätt att skynda på den EU-lagstiftning om kemikalier som numera finns.

Det vi kan vara helt säkra på är att kunskapen om kemins inverkan på människan och allt annat levande är högst ofullständig, att kemikalierna blir allt fler och blandar sig till osmakliga cocktails. Det behövs stenhård lagstiftning och total öppenhet om innehållet i produkter. På så sätt kan vi som konsumenter välja. Och välja bort till exempel nappflaskor i plast.

Mer läsning

Annons