Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är faktiskt inte ok

Annons

Du är för gammal. En växande del av den svenska befolkningen får nu lagen på sin sida för att kunna slå tillbaka mot den typen av bemötande. Tyvärr är det helt nödvändigt.

Regeringen skärper lagen om åldersdiskriminering. Företag ska inte längre kunna neka äldre personer att köpa olika varor och tjänster eftersom de för gamla.

Erik Ullenhag, FP, är ansvarig minister och tog i går fram exempel på hur äldre bemötts. En 76-årig man nekades ett bensinkort och en 80-årig kvinna ett mobilabonnemang, båda därför de stämplats som för gamla.

Egentligen borde det inte behövas en lag. De företag som behandlat sina kunder på detta sätt visar en förbluffande okunnighet om hur marknaden ser ut i dag, att antalet äldre kunder hela tiden ökar eftersom vi som folk blir allt äldre. Att neka äldre kunder är som att säga nej till att tjäna pengar.

Lagskärpningen gäller flera områden. Inom sjukvården ska ingen kunna nekas en operation enbart på grund av ålder. I stället ska en individuell bedömning göras. Det är en viktig markering att alla i Sverige, oavsett ålder, har samma rättigheter. Det är inte samma sak som att säga att alla har rätt till en operation. Åldern kan medföra medicinska risker som givetvis måste räknas in.

För tre år sedan utökades diskrimineringslagen med ålder och könsöverskridande identitet. Innan dess räknades kön, etnicitet, religion, funktionshinder och sexuell läggning till de mänskliga egenskaper, som inte får vara grund till särbehandling.

Det låter så självklart att vi alla ska ha rätt att behandlas lika. Men verkligheten är en annan. Det är än i dag inte självklart att en kvinna behandlas på samma sätt som en man. I arbetslivet talar siffrorna sitt tydliga språk. Kvinnor tjänar i allmänhet mindre än män, utan att det finns sakliga grunder.

Förbud mot diskriminering är den grund vi måste ha för att nå ett mer jämställt och jämlikt samhälle. Helt enkelt ett bättre samhälle, där fördomar inte hindrar individen och där allas förmågor kan komma till sin rätt - för allas bästa.

Gårdagens besked om lagskärpning lär inte vara den sista. Men den är en viktig markering, inte minst för att påminna oss om att fördomar är något vi alla bär på.

Mer läsning

Annons