Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är ingen sjukdom

Annons

Barnmorskor har svårare att få graviditetspenning än anställda på andra USÖ-kliniker. Det är en svårbegriplig personalpolitik.

Min chef sa till mig att om jag inte orkade arbeta så fick jag sjukskriva mig. Så berättar en barnmorska på nyhetsplats i dagens NA. Det känns kränkande att inte får graviditetspenning som andra kvinnor med tunga arbeten får, fortsätter hon.

Det råder enighet om en sak – graviditet är ingen sjukdom. Däremot så vet att alla kvinnor som upplevt det välsignade tillståndet att den fysiska förmågan inte alltid är på topp, särskilt inte i slutet av de nio månaderna.

Lagstiftarna är också medvetna om detta övergående tillstånd av nedsatt arbetsförmåga. Därför finns graviditetspenningen. Lagen räknar inte med att alla kvinnor med stora magar klarar av fysiskt krävande arbete i samma omfattning som när kroppen inte bär på ett barn.

Det är inte lätt att få graviditetspenning. Arbetsgivarna måste först se till möjligheterna för omplacering under övergångsperioden. Den möjligheten har de ansvariga på kvinnokliniken på USÖ gjort till regel.

Barnmorskor vittnar i dagens NA om att även dessa arbetsuppgifter ofta är fysiskt krävande. I bland har de fått uppmaningen av chefer att sjukskriva sig.

Det är rent förkastligt. Graviditet är ingen sjukdom. Är det så att arbetet är för påfrestande, ska man under de två månaderna före förlossningen ha graviditetspenning. Det är just därför den lagen finns. Sjukskrivning är absolut inget alternativ. Graviditet är som sagt ingen sjukdom.

Det handlar inte om att särbehandla barnmorskor. Tvärtom. I dag är det enligt Vårdförbundets företrädare på USÖ enklare för sjuksköterskor på andra avdelningar att få arbetsgivarnas medgivande till att söka graviditetspenning. Det kan inte tolkas som annat än ett systemfel hos länets största arbetsgivare.

Ledningen för USÖ måste se över hur de olika klinikerna ställer sig till gravida anställda. Det är arbetsuppgifternas innehåll som måste styra och inte vilken klinik man arbetar på.

Det synsättet kallas rättvisa.

Mer läsning

Annons