Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte fel att tycka

Annons

En miljon blev till två miljoner. Så många egyptier ska ha samlats på Kairos centrala torg i går för att kräva president Mubaraks avgång.

Kvällen innan gick den egyptiska armén ut med ett uttalande som möttes av massornas jubel. Demonstranternas krav är legitima och armén ska skydda människors rätt att fritt och fredligt uttrycka sina åsikter, sa talesmannen.

Armén, med makt att stoppa vilken demonstration som helst med sin tanks, gav sitt stöd till den folkliga protesten. Detta ställningstagande är det tydligaste tecknet på att Mubaraks fall enbart är en tidsfråga.

Omvärlden levererade däremot mest nervöst mummel. EU:s utrikesministrar kom på måndagskvällen fram till ståndpunkten att uppmana till en ”seriös dialog” mellan ledningen, oppositionen och det civila samhället. Detta utan att uppmana president Mubarak att avgå.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt sa att EU inte ska ”diktera” villkor för det egyptiska folket. Det är helt riktigt. Samtidigt är det absurt att EU:s samlade klokskap leder fram till denna världsfrånvända utsaga som väljer att bortse från den person allt handlar om.

USA tassar på efter på samma stig. Utrikesminister Hillary Clinton sträcker sig så långt att hon vill ha en ”ordnad övergång” och fria och rättvisa val. Det vittnar mest om amerikansk hyperstress. Turkiets premiärminister Recep Erdogan valde en annan väg: han uppmanade Mubarak att lyssna på folkets protester. Och dra de givna slutsatserna. Han visar att det går att skärpa tonen utan bryta mot etiketten.

Till det egyptiska folkets lycka finns det inhemska krafter. Oppositionen, både sekulära partier och Muslimska brödraskapet, har utsett Nobelpristagaren Muhammed ElBaradei som förhandlare med Mubaraks nyutnämnde vicepresident Omar Suleiman. Den förhandlingen klarar egyptierna på egen hand.

Upproret i Egypten sänder chockvågor genom arabvärlden. Kung Abdullah av Jordanien fick plötsligt bråttom att avskeda landets regeringen eftersom den inte klarat av att genomföra politiska reformer. I Syrien uppmanar aktivister till protester mot regeringen.

Både EU och USA måste skynda på att skaffa sig uppfattningar om demokratiska grunder för att inte bli helt frånsprungna av verkligheten.

Mer läsning

Annons